Gemeente Zoetermeer

Gemeente selecteert leveranciers hulp bij huishouding

Het college van B&W gaat een raamovereenkomst sluiten met vijf aanbieders van hulp bij de huishouding. De vijf leveranciers zijn geselecteerd via een Europese aanbesteding. Ze mogen de komende jaren in Zoetermeer hulp bij de huishouding aanbieden in het kader van de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) die met ingang van 1 januari 2007 van kracht is. In totaal hadden tien leveranciers zich aangemeld voor de aanbesteding. Een beoordelingscommissie van in- en externe deskundigen selecteerde daaruit vijf leveranciers op basis van vooraf vastgestelde criteria.

De vijf leveranciers waarmee Zoetermeer een overeenkomst gaat sluiten in het kader van de Wmo zijn: Stichting Thuiszorg Groot Rijnland, Stichting De ZorgCompagnie, Stichting Meavitagroep, CCC Zorg BV en Take Good Care Holding BV.

De nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning zorgt ervoor dat mensen met vragen over wonen, welzijn en zorg terecht kunnen bij één aanspreekpunt: het Wmo-loket dat de gemeente met ingang van volgend jaar opent in het stadhuis (en dat ook telefonisch en digitaal bereikbaar zal zijn).
De gemeente gaat vanaf 1 januari de lichtere vormen van hulp en ondersteuning organiseren. Die ondersteuning kan de vorm hebben van een hulpmiddel, zoals een rolstoel of een scootmobiel, het aanpassen van een woning of informatievoorziening. Ook gaat de gemeente de huishoudelijke zorg regelen. De gemeente krijgt daarnaast de taak ervoor te zorgen dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen functioneren. Om dat waar te kunnen maken, moet de maatschappelijke ondersteuning beter aansluiten bij de behoeften en de directe leefomgeving van Zoetermeerders.