Gemeente Zoetermeer

Gemeente stelt Beleidsregels Kwaliteit Kinderopvang vast

De gemeente Zoetermeer heeft de Beleidsregels Kwaliteit Kinderopvang vastgesteld. Hierin zijn de normen uitgewerkt die gelden voor verantwoorde kwaliteitsopvang. In de beleidsregels wordt onder meer bepaald dat kindercentra de veiligheids- en gezondheidsrisicos in kaart moet brengen, aan welke eisen binnen- en buitenspeelruimte moeten voldoen, hoe de opvang plaats moet vinden en hoe de leidster zich op moet stellen ten opzichte van het kind.

De beleidsregels zijn in 2004 door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vastgesteld. Inmiddels is duidelijk geworden dat volgens de huidige Wet Kinderopvang de minister de beleidsregels niet mag vaststellen. Dit is een bevoegdheid die bij het college van burgemeester en wethouders ligt. Het college van de gemeente Zoetermeer heeft deze regels vandaag vastgelegd.

Alle houders van vergunningen voor kindercentra krijgen binnenkort bericht over de vaststelling van de beleidsregels Kwaliteit kinderopvang. Bij uitgaande waarschuwingen wordt ook naar deze beleidsregels verwezen.

Uiterlijk 1 januari 2007 komt de wettelijke bevoegdheid weer bij de minister te liggen.