Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Instelling centrale deskundigencommissie LZA en levensbeëindiging bij pasgeborenen

Kamerstuk, 27-9-2006

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

PG/E-2713481

27 september 2006

Hierbij informeer ik u, mede namens de minister van Justitie, dat de centrale deskundigencommissie Late zwangerschapsafbreking en levensbeëindiging bij pasgeborenen per 1 september is ingesteld. De commissie gaat meldingen beoordelen van levensbeëindiging bij pasgeborenen vanwege uitzichtloos en ondraaglijk lijden. Ook kijkt de commissie naar meldingen van zwangerschappen die in een laat stadium worden afgebroken, omdat de ongeborenen weinig kans hebben te overleven vanwege ernstige en niet te herstellen functiestoornissen. De commissie beoordeelt de meldingen op zorgvuldigheid van het handelen van de arts. Zij informeert het College van procureurs-generaal over haar oordeel. Levensbeëindiging bij ernstig lijdende pasgeborenen en late zwangerschapsafbreking blijft strafbaar. De commissie begint op 1 november met haar inhoudelijke werkzaamheden.

De deskundigencommissie bestaat uit vijf leden, onder wie één rechtsgeleerde, één deskundige in ethische of zingevingvraagstukken en drie artsen. Als voorzitter is benoemd Prof. mr. dr. J.H.A.M. Hubben. De overige leden van de commissie zijn ethicus prof. dr. J.J.M. van Delden en de artsen prof. dr. L.A.A. Kollée, prof. dr. W.F.M. Arts en dr. G.C.M.L. Page-Christiaens.
De plaatsvervangende leden zijn voorzitter prof. mr. dr. T.M. Schalken, ethicus prof. dr. D.L. Willems en de artsen Dr. H.A.A. Brouwers, prof. dr. L.M.E. Smit en dr. G.G. Zeeman.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

drs. Clémence Ross-van Dorp