Nederlandse Vereniging van Journalisten

Persbericht NVJ m.b.t. Nieuwe Revu Journalist

President Rechtbank `s Gravenhage
dr. mr. H.F.M. Hofhuis,
Postbus 20302
2500 EH DEN HAAG
Tevens per fax: 070-3811509

Amsterdam, 25 september 2006

Geachte heer Hofhuis,

Naar wij hebben begrepen heeft uw Rechter Commissaris de heer mr. Oskam de journalist Simon Vuyk drie keer als getuige gehoord in de strafzaak inzake de Haagse metselmoorden (7/9/06, 15/9/06 en 21//9/06).
Daarbij heeft de heer Vuyk zich beroepen op zijn verschoningsrecht en heeft de Rechter-commissaris vastgesteld dat hij geen middelen zal inzetten om hem te dwingen hier van af te zien.

Intussen heeft uw Rechtbank op 11/9/06 bij het begin van een pro forma zitting in de Metselmoordenzaak besloten dat de heer Vuyk, vanwege zijn rol als getuige niet bij de zitting aanwezig mocht zijn. De voorzitter van het rechtscollege nam dit besluit terplekke, op voorstel van één van de strafpleiters, zonder zich terug te trekken voor beraad.

Wij maken hier bezwaar tegen. Dit besluit leidt ertoe dat het de meest ingewijde journalist in deze zaak onmogelijk wordt gemaakt om verslag te doen van een voor het publiek belangwekkende rechtszaak. Nu bovendien door de RC is vastgesteld dat hij niet langer als getuige zal worden gehoord, gaan wij ervan uit dat hij per ommegaande het procesverbaal van deze openbare zitting zal ontvangen en bij de komende zittingsdagen gewoon aanwezig zal mogen zijn.

Zou u zo vriendelijk willen zijn om ons een en ander schriftelijk te bevestigen?

Met vriendelijke groet,

Thomas Bruning
Algemeen secretaris Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)