Nederlandse Vereniging van Journalisten

Persbericht

NVJ maakt bezwaar tegen gijzeling van de misdaadjournalist B van Hout bij de Raad van de Rechtspraak en Rechtbank Rotterdam.

Van Hout werd dinsdagochtend korte tijd gegijzeld door de rechtbank in Rotterdam. Hij weigerde de rechter-commissaris te vertellen van wie hij geheime informatie heeft ontvangen in de zogenoemde Mikado-zaak van de bekende crimineel Mink Kok. De RC hanteerde het dwangmiddel om langs deze weg informatie te verkrijgen over door hem gebruikte bronnen in de Mikado-zaak.

Het door de rechter commissaris gehanteerde dwangmiddel staat in de visie van de NVJ niet in verhouding tot het beoogde doel, het verkrijgen van broninformatie van een journalist in de uitoefening van zijn werk.

De Europees rechtelijke regelgeving en rechtspraak, (art. 10 EVRM) is helder op dit punt. Een beroep op bronbescherming voor journalisten is juist in dit soort zaken gerechtvaardigd.

Als een journalist afspraken rond de geheimhouding van zijn bronnen niet meer zou kunnen nakomen, dan zouden daarmee zijn informatiebronnen op den duur uitdrogen. Daarmee is de persvrijheid rechtstreeks in het geding. Een ongehinderde informatiestroom is van groot maatschappelijk belang. Immers, juist bij het aan het licht brengen van de meest ernstige maatschappelijke misstanden, zal de journalistiek afhankelijk zijn van anonieme bronnen. Het door de RC gekozen dwangmiddel van gijzeling om langs deze weg achter bronnen te komen, acht de NVJ dan ook schadelijk voor het functioneren van de pers en voor de positie van de heer van Hout in het bijzonder.

Alhoewel de gijzeling inmiddels is beëindigd, maken wij ons ernstig zorgen over het negatieve signaal dat dit teweeg heeft gebracht. Wij zullen ons hierover in contact stellen met de Raad voor de Rechtspraak.

Voor meer informatie

Thomas Bruning 020-6766771.

Algemeen secretaris Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)