GroenLinks

Lessen trekken uit geforceerde toetreding Bulgarije

EU-RO-BG 27 september 2006

De Europese Commissie presenteerde op 26 september haar laatste beoordeling over de gemaakte vorderingen van Bulgarije en Roemenië op weg naar toelating tot de EU. Beide landen mogen per 1 januari 2007 lid worden. Volgens GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk moet Europa lering trekken uit deze uitbreidingsronde.

Het controleproces voor kandidaat-lidstaten moet verbeterd worden en Europa moet in de toekomst geen datum meer noemen voordat een land voldoet aan alle toetredingseisen.

Koppelverkoop
Lagendijk: "De Commissie heeft zichzelf in een keurslijf laten dwingen door de Europese Raad, omdat die de toetreding van beide landen aan elkaar heeft gekoppeld. Daardoor wordt Bulgarije nu in het kielzog van Roemenië toegelaten, terwijl er alle reden is een onderscheid te maken tussen beide landen. Zo'n koppelverkoop mag in de toekomst nooit meer gebeuren".

Volgens Lagendijk zijn er een aantal grote fouten gemaakt, die in de toekomst vermeden moeten worden. Zo is de Europese Commissie erg mild en onnauwkeurig geweest in haar eisen aan zowel Bulgarije en Roemenië in de eerste jaren van de onderhandelingen.
Ook hebben de Commissie en de Raad te vroeg een datum voor toetreding aan de landen beloofd, terwijl er nog van alles moest gebeuren. Roemenië heeft de afgelopen achttien maanden alles in het werk gesteld om aan de eisen van de EU te voldoen. "De Bulgaren dacht dat ze al `binnen' waren en hebben daarom veel te lang gewacht met broodnodige hervormingen", aldus Lagendijk.

Streng toezicht
"Bulgarije en Roemenië moeten nu strikt begeleid en gecontroleerd worden in hun proces om per 1 januari 2007 volwaardig lid te worden. Ik roep de Commissie en de Raad op om in de toekomst geen datum meer te noemen voordat een land voldoet aan alle toetredingseisen. De onderhandelingen met Bulgarije en Roemenië hebben ons erop gewezen dat de vroege beloftes in niemands voordeel zijn. Dit is een belangrijke les voor de onderhandelingen met kandidaat-lidstaten Kroatië, Macedonië en Turkije", aldus Lagendijk.

«

Word lid!