Multiple sclerose nog steeds onbegrepen ziekte

Nationaal ms fonds

Patiënten eindeloos lang door medische molen voor diagnose

Multiple sclerose nog steeds onbegrepen ziekte

Maassluis/Madrid - Multiple sclerose (MS) is nog steeds een onbegrepen ziekte en een aandoening die tijd vraagt om tot de juiste diagnose te komen. Het stellen van de diagnose MS neemt, ondanks de verbeterde medische technieken en apparatuur, nog steeds veel tijd. Bijna de helft van mensen met MS gaan een jaar lang door de medische molen voordat de definitieve diagnose is gesteld. Maar ook twee of drie jaar is geen uitzondering.
Dat blijkt uit een groot onderzoek van TNS-NIPO dat onlangs - in opdracht van het Nationaal MS Fonds - is uitgevoerd onder meer dan 1400 patiënten. De resultaten van dit onderzoek worden deze week (donderdag 28-9-2006) gepresenteerd tijdens het internationaal MS-congres in Madrid door dr. Leo Visser, neuroloog in het Elisabeth Ziekenhuis te Tilburg en lid van de adviesraad van het Nationaal MS Fonds.

Multiple sclerose is een chronische aandoening die ontstaat als het centrale zenuwstelsel door ontstekingen wordt aangetast. Het centrale zenuwstelsel wordt gevormd door de hersenen en het ruggenmerg en is de coördinator van alle bewegingen. MS is een ziekte met een grillig en gecompliceerd verloop. Bekende symptomen van MS zijn onder meer problemen met gezichtsvermogen, krachtverlies in armen en benen, incontinentie, een niet te beteugelen vermoeidheid en gevoelsstoornissen in de huid. Ongeveer 20-30 procent van de mensen met MS komt vroeger of later in een rolstoel terecht. In ons land zijn er circa 16.000 mensen met MS; tweederde van hen is vrouw.

Blijkbaar is de grilligheid van MS er de oorzaak van dat de periode tussen de eerste verschijnselen en de diagnose vaak een jaar of langer duurt. Uit het onderzoek van het Nationaal MS Fonds blijkt dat een kwart van de patiënten die zich met 'vage' verschijnselen bij hun huisarts melden, worden doorverwezen naar een ander specialisme dan neurologie. In 20 % van de gevallen wordt door de arts gedacht aan een burn-out, depressie of oververmoeidheid. Andere diagnoses, voordat uiteindelijk MS werd vastgesteld, zijn hernia, psychische problemen, oogontsteking, tumor en de Ziekte van Lyme.

Voor het Nationaal MS Fonds zijn de resultaten van het TNS-NIPO-onderzoek aanleiding om op korte termijn met een aantal prominente neurologen te bespreken hoe de diagnose-fase verkort kan worden. 'Mensen die zo lang door de medische molen gaan voordat zij weten wat zij hebben, krijgen te maken met een knagende onzekerheid. Het moet toch mogelijk zijn het diagnose-proces te versnellen', stelt Anneke van der Zande, MS-ervaringsdeskundige en voorzitter van het Nationaal MS Fonds.

Nederland in Madrid
De resultaten van het TNS-NIPO-onderzoek zullen uitgebreid worden besproken tijdens het internationale MS-congres voor neurologen in Madrid. Het is voor de eerste maal dat een Nederlandse MS-patiëntenorganisatie een dergelijke onderzoek internationaal aan de orde stelt. Het Nationaal MS Fonds hoopt met dit initiatief om zusterorganisaties in het buitenland te stimuleren ook dergelijke onderzoeken te houden en deze wereldwijd kundig te maken 'zodat meer inzicht kan worden verkregen in deze onbegrepen ziekte', aldus Anneke van der Zande.

27 september 2006

Het Nationaal MS Fonds in een notendop
Het Nationaal MS Fonds zet zich in om de kwaliteit van leven van mensen met MS te verbeteren. Het Nationaal MS Fonds geeft voorlichting over en begeleiding bij deze ziekte en organiseert vele activiteiten waar mensen met MS elkaar kunnen treffen en ervaringen kunnen uitwisselen. Voorts financiert het Nationaal MS Fonds onderzoek. En uiteraard streeft het Nationaal MS Fonds er naar om meer bekend over multiple sclerose te verstrekken. Het Nationaal MS Fonds is er niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen die aan MS lijden. Dat vertaalt zich in twee actuele websites te weten: www.nationaalmsfonds.nl en www.msyoung.nl .
In november vindt de landelijke collecte van het Nationaal MS Fonds plaats. Het geld komt ten goede aan de hierboven genoemde activiteiten. Het gironummer is 5057. Collectanten zijn van harte welkom.

Voor de media
Als u vragen heeft over het in het persbericht omschreven onderzoek kunt u telefonisch contact opnemen met Anneke van der Zande, voorzitter Nationaal MS Fonds (in Madrid) op donderdag 28 september 2006 tussen 10.00-11.00 uur. Tel. 06-54795064.

Dit persbericht is verzonden door Kukler Healthcare Communications Gerard Voituron Tel. 010-2707548 06-22523195