Stichting Natuur en Milieu

De zwanenzang van Van Geel

26 september 2006 - Volgens Stichting Natuur en Milieu wil Pieter van Geel nog op de valreep scoren, 'Het is Van Geels zwanenzang. Het is hem onvoldoende gelukt om vóór het milieu te scoren, daarom scoort hij nu tegen het milieu', zo stelt Mirjam de Rijk in een reactie op de uitgelekte plannen van de staatssecretaris voor een nieuwe kerncentrale.

Met een nieuwe kerncentrale bewijst Van Geel het milieu geen dienst. Het dichtbevolkte Nederland wordt belast met de gevaarlijke risico's van een tweede kerncentrale. De Rijk: 'Van Geel zadelt Nederland op met nucleair afval dat duizenden jaren extreem gevaarlijk blijft voor mens en natuur.'
Het betekent ook een keuze voor een 'Big Brother' maatschappij waarin de bewaking en beveiliging sterk moet worden opgevoerd om het terrorismegevaar en mogelijke verspreiding van atoomwapens in te dammen.

Natuur en Milieu is van mening dat kernenergie niet in een schone toekomstige energievoorziening past. Met energiebesparing, duurzame energie en schonere kolencentrales met CO -opslag kan Nederland zijn energievoorziening veilig stellen en de klimaatdoelen halen, zo erkent ook van Geel in een recente brief aan de Kamer.