CBS

Industriemonitor
Woensdag 27 september 2006 14:00
Oordeel en verwachtingen: hout-, bouwmaterialen- en overige industrie

De Conjunctuurtest van september 2006 laat een gelijkblijvend beeld zien in de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie. De ondernemers ontvingen iets minder orders. Het oordeel over de orderpositie is iets verbeterd, terwijl het oordeel over de voorraad gereed product iets is verslechterd. Voor de komende maanden zijn de ondernemers echter wel optimistisch, ze verwachten een toename van de productie en hogere afzetprijzen. Het algemene beeld in de branche blijft duiden op een aanhoudend optimisme over de toekomstige productie en een gestaag verbeterende stemming.

Stagnatie orderontvangsten, stemming nagenoeg gelijk.

De ondernemers ontvingen van juli op augustus per saldo iets minder orders, maar dat is voor de tijd van het jaar niet ongewoon. Het oordeel over de orderontvangsten is onveranderd. De tevredenheid over de orderpositie is wel iets verbeterd. De index orderpositie is nagenoeg gelijk gebleven en kwam uit op 99,6 (juli 2000=100). Het oordeel over de voorraden is iets verslechterd. De stemming in de branche is in 2006 duidelijk verbeterd, onder impulsen van stijgende orderontvangsten.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index


1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt

2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Flinke toename productie verwacht

Volgens de ondernemers is in augustus de productie toegenomen ten opzichte van juli. Zij verwachten voor september tot en met november een verdere toename van de productie. Dit gaat volgens hen gepaard met hogere afzetprijzen. De ondernemers zijn ook minder pessimistisch over de verwachte personeelssterkte. Een daling van het aantal werknemers wordt nog door 13 procent van de ondernemers verwacht, terwijl 13 procent een stijging verwacht.

Verwachting 3 voor september tot en met november 2006

Verwachting voor september tot en met november 2006


3) saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht