CBS

Industriemonitor
Woensdag 27 september 2006 14:00
Oordeel en verwachtingen: textiel-, kleding- en lederindustrie

Uit de Conjunctuurtest van september 2006 blijkt dat het beeld in de textiel-, kleding- en lederindustrie nagenoeg gelijk is gebleven. Er zijn in augustus iets minder orders ontvangen en de oordelen over de orderpositie, orderontvangst en voorraden zijn onveranderd. Het algemene beeld in de branche kan omschreven worden als licht optimistisch.

Lichte daling orderontvangsten en gelijkblijvende oordelen

De totale orderontvangsten zijn licht afgenomen van juli op augustus, wat echter niet ongewoon is voor de tijd van het jaar. De ondernemers melden op zowel de binnenlandse als buitenlandse markt een lichte afname van de orderontvangsten. Hun oordelen over deze orderontvangsten, de orderpositie en de voorraadpositie zijn nagenoeg gelijk aan die van vorige maand. De index orderpositie is gedaald naar 83,5 (juli 2000=100). In 2006 wordt het beeld in deze branche bepaald door een sterk verbeterd sentiment van de ondernemers.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index


1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt

2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Ondernemers optimistisch in hun verwachtingen

In augustus hebben de ondernemers naar eigen zeggen een stijging van de productie ten opzichte van juli gerealiseerd. Zij verwachten voor september tot en met november een verdere toename van de productie. Dit zal volgens hen gepaard gaan met flink hogere afzetprijzen. Van de ondernemers verwacht 10 procent een toename van het aantal werknemers en 5 procent een afname. Hiermee zijn de optimisten voor het eerst sinds mei 2001 in de meerderheid. De verwachtingen van deze branche voor de komende maanden zijn nog optimistischer dan de verwachtingen van de totale industrie.

Verwachting 3 voor september tot en met november 2006

Verwachting voor september tot en met november 2006


3) saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht