Gemeente Hardenberg

September 2006 - Plannen voor HBO innovatie- en servicecentrum in Hardenberg

Plannen voor HBO innovatie- en servicecentrum in Hardenberg

Persbericht, 27 september 2006

Meer hoogopgeleiden, meer werkgelegenheid en meer kennis en innovatie in het bedrijfsleven. Dit is het doel van het HBO innovatie- en servicecentrum dat de gemeente Hardenberg in samenwerking met Christelijke Hogeschool Windesheim wil realiseren. Vandaag spraken beide partijen in een gezamenlijke persconferentie hun intentie uit om dit 'centrum voor kennis en innovatie' te starten in Hardenberg. Het is de eerste keer dat een dergelijk initiatief in Overijssel wordt ontplooid.

De gemeente Hardenberg wil een impuls geven aan het opleidingsniveau en de innovatiekracht van het bedrijfsleven in de regio. Windesheim is naast een onderwijsinstelling steeds meer een kennis- en onderzoekscentrum voor het bedrijfsleven. Reden voor beide partijen om de handen ineen te slaan en de ambitie voor een HBO innovatie- en servicecentrum uit te spreken.

Aansluiting MBO en HBO

De formule van het HBO innovatie- en servicecentrum moet aansluiten op het initiatief van een LOC kennis- en ontmoetingscentrum (Lokaal Onderwijs Centrum), dat de gemeente momenteel ontwikkelt met het Alfa-college uit Hardenberg en AOC De Groene Welle uit Zwolle. Binnen het LOC werken het onderwijscluster en het werkcluster samen om voor een goede aansluiting onderwijs - arbeidsmarkt te zorgen op MBO-niveau. Het HBO innovatie- en kenniscentrum biedt producten en diensten aan op HBO-niveau en wil een goede doorstroming van MBO naar HBO stimuleren.

Producten en diensten

Het HBO innovatie- en servicecentrum moet meer hoogopgeleiden in de regio brengen en houden en moet voorzien in een innovatief bedrijfsleven en meer werkgelegenheid. Om dit te bereiken, kan Windesheim binnen het HBO innovatie- en servicecentrum een scala aan producten en diensten bieden. Voorbeelden zijn: een service- en informatiepunt voor lerenden en bedrijfsleven, een doorgaande MBO leerlijn via werken en leren tegelijk (duaal traject), een leerwerkloket, intercompany trajecten en lectoraten.

Locatie

De locatie is nog niet definitief bekend. Het heeft de voorkeur van zowel gemeente als Windesheim om het HBO innovatie- en servicecentrum te huisvesten in het nieuw te bouwen LOC, in verband met de geplande samenwerking. Het is overigens niet de bedoeling dat er een nevenvestiging van Windesheim in Hardenberg komt.

Ondertekening

De ondertekening van de intentieverklaring heeft plaatsgevonden in de nieuwbouw van het LOC, Parkweg 1 te Hardenberg. Namens de gemeente Hardenberg tekende de heer mr. W. Meulman, (burgemeester) en namens Windesheim ondertekende mevrouw drs. Annette Roeters (College van bestuur Windesheim). Zij gaven het startsein door hun handtekening met krijt op een schoolbord te zetten onder de tekst "Wij gaan samenwerken".