Waterschap Vallei & Eem

KOPI

1996 is de IPPC-richtlijn inzake geïntegreerde preventie en bestrijding van verontreiniging van kracht geworden. De IPPC-richtlijn bevat een verplichting voor de lidstaten van de EU om grote milieubelastende bedrijven te reguleren middels een integrale milieuvergunning. De richtlijn is van toepassing op specifiek aangewezen activiteiten.

In de agrarische sector zijn alleen intensieve veehouderijbedrijven van een bepaalde omvang aangewezen. Het gaat om bedrijven met meer dan 40.000 plaatsen voor pluimvee, of 2000 plaatsen voor mestvarkens (van meer dan 30 kg) of 750 plaatsen voor zeugen.

In het beheersgebied van Waterschap Vallei & Eem zijn 71 IPPC-plichtige agrarische inrichtingen aanwezig. Deze bedrijven zullen in het najaar door medewerkers van het Waterschap worden bezocht met als doel na te gaan of voor deze bedrijven een Wvo-vergunning benodigd is.

Volgens artikel 5 van de IPPC-richtlijn moeten bevoegde gezagen (Wm en Wvo) er op toezien dat de bestaande bedrijven uiterlijk 30 oktober 2007 in overstemming met de IPPC in werking zijn.