Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Commissie Kok gaat adviseren over toekomst Randstad

27 september 2006

Minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft vanmorgen de Adviescommissie Versterking Randstad geïnstalleerd. De commissie staat onder voorzitterschap van de heer W. Kok, Minister van Staat en voormalig minister-president. De commissie wordt gevraagd om voor het eind van 2006 een oordeel te geven over de bestaande analyses van de (internationale) concurrentiepositie van de Randstad, alsmede over de aard en de rol van de bestuurlijke knelpunten daarbij. Tevens wordt de commissie om een oordeel gevraagd over de mate waarin verschillende bestuurlijke scenario's bijdragen aan versterking van de concurrentiepositie van de Randstad in internationaal verband. Het is aan een volgend kabinet om besluiten te nemen over eventuele veranderingen in de bestuurlijke structuur.

De commissie bestaat naast voorzitter Kok, uit de heer prof. drs. G.J. Cerfontaine, president & CEO Schiphol Group, de heer mr. P.A. Nouwen, management adviseur, mevrouw mr. M.J. Oudeman MBA, voorzitter directie Corus Nederland B.V, mevrouw mr. Y.C.M.T. van Rooy, voorzitter College van Bestuur Universiteit Utrecht, de heer mr. M. Tabaksblat, oud-voorzitter Raad van Bestuur Unilever en de heer H. Zwarts, oud-voorzitter Raad van Bestuur Randstad Groep en oud-voorzitter Kamer van Koophandel Amsterdam.

De minister van BZK is formeel opdrachtgever van de commissie, maar doet dat in afstemming met de minister van VROM en de Holland 8 (dit zijn de burgemeesters van de vier grote steden en de vier commissarissen van de koningin in de Randstad).

De commissie wordt om advies gevraagd in de context van de discussie over de verslechterende concurrentiepositie van de Randstad in Europa en de daarmee samenhangende discussie over de bestuurlijke structuur in de Randstad.

Ondermeer uit de eind vorig jaar gepubliceerde Randstadmonitor blijkt, dat sinds 2001 zowel de groei van het bruto regionaal product per inwoner als de groei van het aantal werkzame personen in de Randstad is achtergebleven bij vrijwel alle andere grootstedelijke gebieden in Europa. Ook het vestigingsklimaat heeft aan relatieve aantrekkelijkheid ingeboet. De Holland Acht heeft in haar Manifest, dat zij op 12 oktober 2005 presenteerde, de urgentie van de bestuurlijke problemen die met de inhoudelijke analyse samenhangen op de politieke agenda geplaatst. Minister Remkes heeft in de discussienotitie 'Maatwerk in het middenbestuur' van april 2006 een voorzet gedaan voor de discussie en verschillende bestuurlijke scenario's neergelegd.