Gemeente 's-Hertogenbosch

27-09-2006

College presenteert eerste begroting

Ruimte voor nieuw beleid met een sluitende begroting en geen lastenverhoging

Een sluitende begroting voor 2007, financiële ruimte voor nieuw beleid en geen extra lastenverhoging; dat zijn de hoofdpunten in de eerste begroting van het college die is aangeboden aan de gemeenteraad. In deze begroting legt het college op een aantal beleidsterreinen andere accenten, en kiest er ook voor het bestaande beleid te intensiveren zoals al eerder aangegeven in de Voorjaarsnota 2007.

Kracht voor de stad
Het college wil met deze begroting de mogelijkheden creëren om tot een verdere uitwerking te komen van het basisbeginsel van het collegeprogramma "Ruimte voor de kracht van de stad". Door ideeën en initiatieven de kans te bieden en door de inwoners van de stad, de maatschap-pelijke organisaties en het bedrijfsleven te betrekken bij de ontwikkeling van onze bruisende gemeente. Ruimte voor de kracht van de stad betekent ook dat de voorwaarden worden geschapen dat iedereen aan de Bossche samenleving kan deelnemen. Het college legt daarvoor extra de accenten bij armoedebestrijding, maatschappelijke ontwikkeling, jeugd, onderwijs, volkshuisvesting, verkeer en vervoer, openbare ruimte, groen, veiligheid en wijkgericht werken.

In de nu gepresenteerde begroting zet het college EUR 6,2 miljoen in voor nieuw beleid in de sfeer van exploitatie en EUR 7,0 miljoen voor nieuwe investeringen. De extra middelen daarvoor zijn gevonden zonder extra lastenverhoging. Wel heeft het college scherpe keuzes gemaakt in de lopende exploitatie en zijn er vanaf 2008 ombuigingen noodzakelijk. De precieze omvang zal duidelijker worden na verschijning van de septembercirculaire waarin de effecten zijn verwerkt van de nieuwe Rijksbegroting. Daarnaast zijn ook de omvang van het BNG en Essent dividend bepalend.
Voor bepaling van de meerjarige investeringsruimte voor de gemeente wordt thans nog voor de raad in beeld gebracht welke ruimte er is in de gemeentelijke reserve en welke deel van het gemeentelijk onroerend goed afgestoten kan worden.

Speerpunten
Zoals bekend heeft het vorige college een aantal speerpunten (structuurversterkende dossiers) benoemd. Het nieuwe college merkt op dat zij zich onverkort wil inzetten om de speerpunten, Randweg, de nieuwbouw voor het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch, de upgrading van de huisvesting van de Muzerije en de Sociaal Cultureel Accommodatie in Rosmalen te realiseren.
Voor de komende periode heeft het college een aantal nieuwe speerpunten toegevoegd.
De speerpunten liggen binnen de thema's Volkshuisvesting, Bereikbaarheid, Economische ontwikkeling en Sociale kwaliteit.


1. Zo wil het college op het terrein van volkshuisvesting de voorwaarden creëren die nodig zijn om gedurende een aantal jaren 1.200 woningen per jaar te bouwen. Daarvoor richt het college zich op de huidige locatie de Groote Wielen, op Willemspoort en het GZG-terrein. Maar ook op de planvorming van een nieuwe grote woningbouwlocatie voor na 2010.

2. Op het gebied van de bereikbaarheid ligt er begin 2007 een voorstel om beslissingen te nemen over de hoofdinfrastructuur. Ook de realisering van een transferium in zuid, de bouw van een parkeergarage op het Vonk en Vlamterrein en de realisering van het fiets-sternetwerk krijgen als speerpunten een hoge prioriteit.

3. Het college wil zich verder richten op revitalisering van bestaande bedrijventerreinen, op de ontwikkeling van een volwaardig alternatief voor de Kloosterstraat, op het uitgiftegereed hebben van de bedrijventerreinen Rosmalense Plas en Empel-Zuid en op het GZG-terrein. Naast uitbreiden van vierkante meters voor bedrijvigheid is voor de economische ontwikkeling van de stad is ook de aanwezigheid van een goed geoutilleerd theater essentieel. Uiterlijk in 2009 wil het college een planvisie over de gewenste theatervoorziening aan de raad voorleggen.

4. Vanuit het beginsel "ieders talent kan benut" gaat het college concrete acties uitzetten voor jeugd, volwassenen, participatie en armoede en deelname op wijkniveau.
Het college werkt de nieuwe speerpunten verder uit in een notitie aan de raad die voor de begrotingsbehandeling verschijnt.

Sociale kwaliteit
In 2007 wordt het beleidsplan WMO 2007-2010 aan de raad voorgelegd. De door het rijk bepaalde financiële kaders zijn daarbij nadrukkelijk mede bepalend voor ons ambitieniveau bij de aanpak van het voorkomen van en herstel na maatschappelijke uitval. In dit kader past de continuering van het bezoekproject Noord waarvoor extra middelen zijn opgenomen in de begroting en de subsidie voor de Stichting WAO/WSW. Met het geven van ruimte voor de eigen kracht van burgers wil het college de actieve Bossche samenleving van impulsen voorzien om te bereiken dat nóg meer mensen zich vrijwillig voor elkaar inzetten. Want juist die inzet bepaalt de sociale kwaliteit die mensen ervaren. Aan het voorkómen en bestrijden van armoede wordt een zeer hoge prioriteit gegeven. Op de langere termijn is armoedebeleid het meest gebaat bij een, vooral in economisch zin, sterke stad. Dát is de kern van het gemeentelijke reïntegratiebeleid. Juist ook voor de korte termijn gaat de gemeente de toegankelijkheid en het feitelijke gebruik van het bestaande stelsel verbeteren. Op onderdelen wordt het stelsel geïntensiveerd. Voor het armoedebeleid is een fonds beschikbaar ter grootte van EUR 2 miljoen. Daarnaast is jaarlijks EUR 1,2 miljoen beschikbaar voor WIW/ID.

Jongeren
Het college wil in deze periode ook investeren in talent, in het bijzonder in jongeren. Voorkómen en verminderen van onderwijsachterstanden en het behalen van relevante startkwalificaties voor jongeren die de arbeidsmarkt betreden zijn daartoe uitermate belangrijk. Voor een zinvolle vrije tijdsbesteding van de 12+ risicojongeren is een bedrag van EUR 0,1 miljoen opgenomen. Voor het OnderwijsKansenBeleid is EUR 0,4 miljoen vrijgemaakt. Daarnaast zijn gelden voorzien voor voortzetting van het computerhuis in de Gestelse Buurt en voor een skatevoorziening. Ook het bieden van maatschappelijke zinvolle activiteiten voor mensen die er niet in slagen op de reguliere arbeidsmarkt aan de slag te komen.

Veiligheid
Het college gaat onverminderd door met de inspanningen om 's-Hertogenbosch veiliger te maken, dat wil zeggen met preventieve én waar nodig ook met repressieve maatregelen. De laatste vooral gericht op de harde kern `veelplegers'; de eerste op met name die jongeren die verleid (dreigen te) worden voor een criminele carrière te kiezen In de begroting 2007 zijn gelden opgenomen voor een uitbreiding van de toezichtfunctie van Stadstoezicht in de wijken, voor de verbetering van de opkomsttijden van de brandweer en de bouw van een nieuwe kazerne in Rosmalen.

Fysieke kwaliteit
In het collegeprogramma is de ambitie uitgesproken om 1.200 woningen per jaar te bouwen. Op die manier wil het college de achterstand op de woningmarkt in lopen. Het college wil van haar kant er alles aan doen om de voorwaarden te scheppen omdat aantal te halen. Dan kunnen ook de externe partners worden aangesproken op hun verantwoordelijkheden. Een groot deel van de productie zal de komende jaren opgebracht worden door de VINEX-locatie Groote Wielen. Maar die locatie alleen is niet toereikend om de nu bekende woonbehoefte op langere termijn op te vangen. Op korte termijn moeten er keuzes gemaakt worden voor nieuwe bouwlocaties. Er zal gekeken moeten naar locaties die nu al in beeld zijn maar nog onvoldoende hard zijn. Al eerder is aangegeven, dat er tot 2020 ruimte nodig is voor 16.000 woningen. Waarbij de provincie waarschuwt voor een overaanbod aan appartementen. Dat vraagt dat met name gekeken zal worden naar locaties voor grondgebonden woningen (ongeveer 5000 woningen in (2010- 2020). Het zoekproces is gestart maar het zal de nodige tijd vergen. Het college merkt op dat zij prioriteit wil geven aan haalbare en succesvolle projecten waarbij de marktpotentie en complexiteit van plannen als criteria worden gehanteerd. Snelheid in de uitvoering is belangrijker dan volledige integraliteit.

Bereikbaarheid
Voor de bereikbaarheid van de stad is realisering van de Randweg en Parallelweg-Zuid heel belangrijk. In deze periode richt het college zich op de totale hoofdstructuur van onze stad. Dat wordt voortvarend vertaald in concrete projecten. Die projecten, alsook een aantal nieuwe zaken zoals het doortrekken van de parallelweg naar A59, nieuwe transferia - er is EUR 1 miljoen opgenomen voor transferium Zuid-, het gefaseerd autoluw maken van de binnenstad, de uitbreiding en verbetering van de fietspaden en stallingvoorzieningen (EUR 0,6 miljoen extra investeringsruimte) nopen echter wel om het geheel van externe en interne bereikbaarheid van de stad nog eens tegen het licht te houden. Voor uitbreiding van gebruik van de transferia is in de begroting een bedrag van EUR 0,4 miljoen vrijgespeeld.

In de komende jaren gaat de stad op de schop door de uitvoering van een aantal belangrijke infrastructurele werken zoals de verbreding van de A2. Het college verwacht dat ook de plannen voor een nieuwe parkeergarage op het Vonk en Vlamterrein na planontwikkeling en RO-procedures de komende jaren uitgevoerd kunnen worden. Er wordt alles op alles gezet om de overlast voor bewoners en bezoekers zoveel mogelijk te beperken maar het kan niet voorkomen worden. Er komt een informatie en communicatieplan om burgers en bezoekers op de hoogte te houden van mogelijke knelpunten en alternatieven.

Het college maakt extra geld vrij (EUR 0,4 miljoen) voor regulier onderhoud in de openbare ruimte en in het kader van wijkgericht werken zal ook een beroep gedaan worden op bewoners zelf. Met de aanpak van de Markt en de Parade wordt de kroon gezet op het werk in de binnenstad. Ook worden substantiële investeringsbedragen ingezet voor revitalisering c.a. van de Oosterplas. Tenslotte is ook de uitvoering van het groenprogramma in overleg met de partners in het kader van de Groene Delta voor het college een belangrijk speerpunt.

Financiële positie
Bij de voorjaarsnota 2007 was er nog sprake van een nadeel van EUR 0,8 miljoen. Na verwerking van de actuele gegevens komt de begroting uit op een voordeel van EUR 0,4 miljoen. Hierdoor is het mogelijk, ondanks een verhoging van het nieuw beleid 2007 ten opzichte van de Voorjaarsnota, de ombuigingstaakstelling voor 2007 terug te brengen tot EUR 1,0 miljoen. Om geen meerjarige tekorten op de begroting te krijgen is het noodzakelijk dat de ombuigingstaakstelling in de periode 2008 - 2010 oploopt naar EUR 3,3 miljoen. Inclusief nieuw beleid en ombuigingstaakstelling is nu een sluitende meerjarenbegroting gepresenteerd waarbij voor het jaar 2009 sprake is van een tekort van EUR 0,6 miljoen. In onderstaand staatje is een en ander kort samengevat.

(Bedragen * EUR 1.000)

2007

2008

2009

2010

Bestaand beleid

403


1.171-

179-

397

Nieuw beleid Voorjaarsnota 2007


2.350-

2.868-

4.670-

4.635-

Exploitatie-uitkomst, inclusief nieuw beleid


1.947-

4.039-

4.849-

4.238-

Groei dividend

980

980

980

980

Ombuigingen Voorjaarsnota 2007

967


3.059

3.258

3.258

Exploitatie-uitkomst, na maatregelen


---


---

611-


---

Het nadeel 2007 van EUR 1,0 miljoen wordt gedekt door het extra BNG dividend en door ombuigingen in de bedrijfsvoering. Bij de begrotingsbehandeling in november aanstaande, geeft het college aan wat de maatregelen precies opleveren en hoe de verdeling is. Voor de structurele ombuigingstaakstelling van EUR 3,3 miljoen worden bij de voorjaarsnota 2008 (mei 2007) voorstellen gepresenteerd. Indien de positieve economische ontwikkelingen en/of de septembercirculaire aanleiding geven tot een gematigder structureel tekort dan zal het college de raad hierover zo spoedig mogelijk berichten.

Nieuw beleid
In het begroting 2007 presenteert het college in totaal EUR 6,2 miljoen aan voorstellen voor nieuw beleid. Daar staat een dekking van EUR 3,9 miljoen tegenover uit bestaand beleid. Belangrijke nieuwe beleidsvoorstellen zijn de EUR 2 miljoen die beschikbaar komen voor armoedebeleid en de budgetten voor behoud van ID banen. Daarnaast zijn er extra middelen beschikbaar gekomen voor onderhoud openbare ruimte, de pilot openingstijden transferia en city marketing en evenementen. Ook wordt er financiële ruimte vrij gemaakt voor de verbetering van de opkomsttijden van de brandweer en vanaf 2009 EUR 2 miljoen structureel voor onderwijshuisvesting. In de investeringssfeer is in 2007 voor EUR 7,0 miljoen opgenomen voor nieuw beleid. Het gaat daarbij om parkvernieuwing Oosterplas, fietspaden, het transferium Pettelaarpark en Vlijmenseweg, de Waterberging West en planvorming herinrichting Parade.

Structuurfonds
De dekking van de in het structuurfonds opgenomen investeringen tot en met 2010 en de dekking voor de oostelijke ecologische verbindingszones van EUR 9,4 miljoen in 2012, is in deze begroting volledig gerealiseerd. Dit is ondermeer mogelijk geworden door de storting van de hogere winstuitkering aandeelhouders van Essent van EUR 1,9 miljoen.
Na 2010, staan nog een aantal belangrijke structuurversterkende investeringen in de wacht. Hierbij moet gedacht worden aan de realisering van een betere ontsluiting van het oostelijk deel van de binnenstad (parallelweg. Diezebrug), de (ver)nieuwbouw van het Theater aan de Parade, transferia, de nieuwbouw van het Stadsarchief en de oostelijke ecologische verbindingszones. Voor alle projecten geldt dat definitieve toestemming voor uitvoering pas wordt verleend bij kredietverlening door de raad.

Woonlasten
In 2007 wordt de OZB niet verhoogd en vindt alleen maar een correctie plaats met het inflatiepercentage van 2 %.