Gemeente 's-Hertogenbosch

27-09-2006
Nieuwe route stadsbussen over de Parade
Het college kiest voor een verdere ontwikkeling van een autoluwe binnenstad. Op dit moment wordt deze visie uitgewerkt. Deze keus leidt ook tot een nieuwe discussie over de meest wenselijke route van het Openbaar Vervoer door de binnenstad. De bestaande busroute via de Markt krijgt door conflicten met voetgangers, bevoor-radingsverkeer en de warenmarkt steeds meer doorstromingsproblemen. In de Vughterstraat, de Markt, de Marktstraat en het Burg. Loeffplein leidt dit tot vertraging. Er is onderzocht welke alternatieven er zijn voor deze route. Voor de stadsbussen die nu over de Markt rijden is de Parade een zeer geschikte alternatieve halte.

De reden om die heroverweging nú te maken is dat er namelijk nú een keus gemaakt moet worden over de (ondergrondse) infrastructuur van de Markt (start herinrichting begin 2007). De infrastructuur wordt onder meer afgestemd op de nieuwe opstelling van de warenmarkt. Deze openbaar vervoerroute door de binnenstad kan in overleg met de provincie al op korte termijn worden ingevoerd voor de komende vijf jaar.

Pendelbussen
De pendelbussen komend van de transferia hebben hun bestemming ín de binnenstad. Immers, de pendelbussen horen bij een specifieke binnenstads(parkeer)-voorziening, die niet meer uit 's-Hertogenbosch is weg te denken. Dankzij de pendelbussen kunnen momenteel ruim 1.600 auto's van binnenstadbezoekers op de transferia worden geparkeerd. De kracht van de pendelbussen ligt in de hoge frequentie en de haltes direct bij het kernwinkelgebied in de binnenstad. Alleen pendelbuslijn 60 (Vlijmenseweg) rijdt over de Markt. De huidige halte op de Markt van pendelbuslijn 60 kan komen te vervallen door de bus ná de halte aan de Vughterstraat ter hoogte van St. Jorisstraat via de route Achter het verguld Harnas - Wolvenhoek de binnenstad uit te laten rijden. Hierdoor ontstaat zelfs een kortere route voor deze bus die een hogere frequentie mogelijk maakt.

Stadsbussen
Voor de stadsbussen geldt dat tijdens de herinrichtingwerkzaamheden de Markt noodgedwongen de meeste tijd afgesloten zal zijn voor het doorgaande busverkeer van zuid naar noord. In deze periode moet een vervangende busroute worden aangewezen. Het college kiest voor de route via de Parade: Heetmanplein - Parklaan - Zuidwal - Parade - Sint Josephstraat. Deze route heeft als voordelen dat de doorstroming voldoende is en dat de halte aan de Parade een bekende en gunstig gelegen binnenstadhalte is. Na voltooiing van de herinrichting van de Markt kunnen de stadsbussen in principe weer over de Markt gaan rijden. Gezien de doorstroming, het gewenste verblijfskarakter van de Markt en de gewenste verruimde opstelling van de warenmarkt kiest het college ervoor om de route van de stadsbussen via de Parade te continueren.

Het alternatief, de bussen over de Pensmarkt is ongewenst: bussen veroorzaken hinder op de drukke Pensmarkt en zijn ook verder op het traject hinderlijk voor voetgangers op de smalle passages (Visstraat, Orthenstraat). Ook kunnen er circulatieproblemen ontstaan op een deel van de Orthenstraat doordat er dan bussen in twee richtingen gaan rijden. Deze bussen kunnen elkaar niet passeren door de beperkte wegbreedte, wat een verkeerslicht ter plekke nodig maakt.