Provincie Limburg

Restauratie kasteel Neubourg stap dichterbij

Met het afgeven van een verklaring van geen bezwaar voor het toevoegen van een kantoorfunctie binnen kasteel Neubourg is de weg vrijgemaakt voor de restauratie van kasteel Neubourg. Gedeputeerde Staten hebben 26 september jl. ingestemd met deze verklaring, die ook de aanleg van een bijhorende parkeergelegenheid mogelijk maakt. Het toevoegen van de kantoorfunctie maakt een economisch rendabele functie voor het kasteel mogelijk.

De Provincie Limburg heeft in nauwe samenwerking met gemeente Gulpen-Wittem en de Rijksdienst voor Monumenten (RDMZ) veel energie gestoken om een goede ruimtelijke onderbouwing te laten opstellen door initiatiefnemer Chateau Neubourg bv. Deze ruimtelijke onderbouwing was noodzakelijk voor het doorlopen van een zogenaamde art 19 lid 1 procedure op grond van de Wet op de Ruimtelijke Ordening. Alle partijen erkenden dat dit de laatste kans was om een doorstart te maken met de achterstallige restauratie van dit beeldbepalend kasteel in de gemeente Gulpen-Wittem. Kasteel Neubourg is aangemerkt als cultuurhistorisch bijzonder monument. Op grond daarvan is door het Rijk een zogenoemde kanjersubsidie voor grootschalige restauratie toegekend van 4.250.020,-. Een deel van de subsidie is gebruikt voor het herstel van de toren, het resterende deel van de rijkssubsidie zou worden toegekend als vóór 15 november van dit jaar met de restauratie van het kasteel wordt begonnen.

Met het voortvarend en zorgvuldig doorlopen van de ruimtelijke procedures en het afgeven van de verklaring van geen bezwaar staat de initiatiefnemer Chateau Neubourg bv geen formeel beletsel meer in de weg om te starten met de noodzakelijke restauratiewerkzaamheden. Hiermee is behoud en restauratie van één van Nederlands mooiste renaissancestijl kastelen met zijn unieke buitenplaats in het eeuwenoude cultuurlandschap van Zuid-Limburg een stuk dichterbij gekomen.

27-9-2006 14:58