BredeSchoolNet


Kinderopvang ook in de goednieuwsshow

Het uitlatingen van het kabinet heten de laatste tijd een goednieuwsshow te zijn. Minister de Geus van sociale zaken blijft niet achter. De kinderopvang staat als een huis', zei hij in een toespraak. De opvang wordt dit jaar voor 80% van de gezinnen goedkoper.

De ouderbijdrage gaat omlaag doordat er meer geld beschikbaar is, en de Wet op de kinderopvang wordt minder ingewikkeld doordat de werkgeversbijdrage per 1 januari verplicht wordt. Dat zijn de belangrijkste redenen voor Aart Jan de Geus om in een toespraak bij de opening van een kinderdagverblijf, te zeggen dat de wet op de kinderopvang staat als een huis.

Ouders met een laag inkomen betalen dit jaar 33 cent per uur voor het eerste kind en 19 cent voor het tweede kind. Het bedrag loopt op naarmate het inkomen hoger is tot 3,06 euro en 45 cent per uur bij een inkomen van driekeer modaal.

Het kabinet trekt in 2007 125 miljoen euro extra uit voor kinderopvang. De kinderopvang wordt hierdoor in 2007 voor tachtig procent van de ouders goedkoper. Zo scheelt het gezinnen van anderhalf keer modaal (45.000 euro) met twee kinderen die drie dagen naar het kinderdagverblijf gaan, 700 euro per jaar.

Ook de wachtlijsten in de kinderopvang zijn inmiddels weggewerkt. De afgelopen vijftien jaar is de capaciteit in de kinderopvang gegroeid van 20.000 naar 200.000 plaatsen.

Meer lezen: www.minszw.nl/actueel