Gemeente Hilversum

Gemeente Hilversum op koers bij uitvoering begroting 2006

27 september 2006
De gemeente Hilversum ligt bij de uitvoering van de begroting over 2006 goed op koers. Dat blijkt uit de cijfers over de eerste helft van 2006, die het college van b en w vandaag bekend heeft gemaakt in de zogenoemde productenrapportage. Voor het einde van het jaar wordt een positief resultaat van 2,2 miljoen euro voorzien. Het college wil graag ruimte om eventuele onvoorziene uitgaven op te vangen en stelt voor om met dit resultaat de algemene reserve aan te vullen. Daarmee wordt de reserve weer op het gewenste niveau gebracht. Volgende week presenteert het college de begroting voor 2007.

Meevallers
Het positieve resultaat van EUR 2.248.000 is het gevolg van een aantal meevallers. De belangrijkste zijn een extra uitkering van de Bank Nederlandse Gemeenten van EUR 1.100.000 en het gedeeltelijk vrijvallen van de voorziening infrastructuur, waardoor er een voordeel optreedt van EUR 1.400.000. Deze vrijval heeft te maken met de exploitatie binnenstad, waarin een voorziening is getroffen voor werkzaamheden die nog in de binnenstad uitgevoerd moesten worden. Bij de actualisatie van deze voorziening blijkt dat, mede door diverse planwijzigingen en doordat een aantal werkzaamheden thans in het Integraal Bereikheids Plan (IBP) is gedekt, de voorziening te hoog is en dus gedeeltelijk kan vrijvallen.

Algemene reserve
Het positieve resultaat wordt gestort in de algemene ongebonden reserve. Die reserve (nu 1,7 miljoen euro) is de laatste jaren gedaald tot onder het gewenste niveau van 3,5 miljoen omdat er voor een aantal grote projecten uit geleend was. Het college stelt voor om niet te wachten op de opbrengsten uit die projecten, die wel gewoon voorzien zijn, maar nu al vast de reserve aan te vullen. Aan het eind van het rekeningjaar wordt bekeken of de huidige prognose uitkomt en of er alsnog uitgaven kunnen worden voorgesteld.

Geen bijsturing nodig
Het instrument productenrapportage, waarin de halfjaarcijfers zijn opgenomen, is bedoeld om een prognose van het financieel resultaat over het begrotingsjaar te geven. Als daaruit naar voren komt dat de gemeente op een negatief financieel resultaat afstevent dan kan de gewenste bijsturing bij de opstelling van de volgende begroting worden meegenomen.
Is het financiële beeld neutraal of positief dan kan de begroting gewoon worden uitgevoerd zoals gepland. Het huidige resultaat geeft geen aanleiding tot bijsturing van de begroting 2006.

De productenrapportage 2006 zal aan de orde komen in de gezamenlijke commissie van 19 oktober 2006. De behandeling van het raadsvoorstel is in de raadsvergadering van 8 november aanstaande.