Deelgemeente Charlois Rotterdam

Horeca-actie in Pendrecht en Zuidwijk

Op 27 september heeft de deelgemeente Charlois alweer de vierde integrale horeca-actie van dit jaar gehouden. Ditmaal werd de horeca in de wijken Pendrecht en Zuidwijk gecontroleerd.

Hierbij zijn 14 ondernemingen bezocht door de politie, de Vreemdelingendienst, Arbeidsinspectie, Eneco, Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Voedsel- & Warenautoriteit en de deelgemeente.

Naast de overleggen die de deelgemeente Charlois regelmatig voert met ondernemers over het veiligheidsbeleid, worden ze een aantal keer per jaar onverwachts bezocht tijdens horeca-acties. Bij dit soort acties wordt gecontroleerd of Charloise horeca-ondernemers zich houden aan de wet- en regelgeving en of er geen onregelmatigheden binnen de ondernemingen voorkomen. De deelgemeente wil hiermee ook de overlast bestrijden en de kwaliteit van de horeca verhogen.

Resultaten

Tijdens de horeca-actie is gecontroleerd op de aanwezigheid van de benodigde vergunningen, illegale arbeid, veiligheid van de horecagelegenheden en onrechtmatigheden met betrekking tot sociale uitkeringen. Ook vonden er toetsingen aan de praktijk plaats.

De politie Bijzondere Wetten heeft in zeven gevallen een bestuurlijke waarschuwing gegeven voor het overtreden van de wet op de vergunningen. De Drank- en Horecavergunning van één van de exploitanten wordt ingetrokken in verband met het niet voldoen aan de inrichtingseisen. Een andere ondernemer kreeg een procesverbaal, voor het verkopen en meegeven van alcohol zonder Drank- en Horecawetvergunning.

De Eneco constateerde diverse onregelmatigheden, zoals ijkzegels die niet klopten, kapotte ruitjes van stoppen en afgekeurde gasslangen. Verder werd een exploitant aangemaand een betalingsachterstand van 1.300,--, de volgende dag te voldoen.

Vijf ondernemers kregen van de Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwingen in verband met de hygiëne. De keuken van één van de horecapanden was zelfs zo smerig dat er een procesverbaal uitgeschreven werd. De Vreemdelingendienst heeft een exploitant een procesverbaal aangezegd in verband met het zonder werkvergunning aan het werk hebben van een Letlandse dame. Hiervoor legt de Arbeidsinspectie een boete op van 4.000,--.