Hulphond Vinc samen met Daan terug naar de schoolbanken

HILVARENBEEK, 20060917 -- Op 27 september is het zover, Daan Verweijmeren krijgt officieel zijn hulphond Vinc overgedragen van het gastgezin. Een bijzonder moment, zeker omdat Daan met zijn leeftijd van 10 jaar daarmee de jongste cliënt van Hulphond Nederland is.


Hulphond voor kinderen

Een aantal jaren geleden is er voor het eerst een hulphond geplaatst bij een kind; dat aantal is in de loop van de tijd uitgebreid tot tien. Hulphond Nederland heeft de afgelopen periode gebruikt om de toegevoegde waarde van een hulphond voor minderjarigen te onderzoeken. Na een grondige evaluatie is er een specifiek opleidingsprogramma ontwikkeld dat gericht is op de samenwerking tussen kind en hulphond. De plaatsing van Vinc bij Daan is het startsein om in de toekomst structureel meer hulphonden op te leiden voor kinderen.

Dubbelrol

Elke hulphond verblijft het eerste jaar bij het gastgezin die verantwoordelijk is voor de basisopleiding. De familie Wiskerke heeft deze verantwoordelijke en uitdagende taak op zich genomen. Met de hulp van Ruud en Franciska Wiskerke is Vinc geslaagd voor zijn opleiding voor hulphond maar daar bleef het niet bij. Naast de opleiding heeft, Het Zuiden b.v.uit Hilvarenbeek, waar Ruud Wiskerke directeur van is, de pupsponsoring op zich genomen om het eerste opleidingsjaar van Vinc te bekostigen. Hiervoor heeft Het Zuiden, een ontwikkelaar en producent van bevestigingssystemen, veren en draadproducten, in 2004 tijdens haar 50-jarig bestaan een inzameling gedaan onder personeel, klanten en leveranciers. Tevens schenkt zij sinds 2005 ieder jaar het kerstpakkettenbudget voor haar klanten aan Stichting Hulphond Nederland, waarmee de nazorg van Daan en Vinc door de nazorginstructeur van Hulphond Nederland gewaarborgd is.


Stichting Hulphond Nederland
Stichting Hulphond Nederland leidt hulphonden op en plaatst deze bij mensen met een lichamelijke handicap. Hulphonden helpen bij het aan- en uitkleden, oppakken en aangeven van voorwerpen, openen van deuren, bedienen van licht- en liftschakelaars, halen was uit de wasmachine, helpen bij het boodschappen doen en leren specifieke handelingen die passen bij de behoefte van de cliënt. Het uiteindelijke doel is om mensen met een handicap zo lang mogelijk zelfstandig te laten leven en om de maatschappelijke integratie van deze doelgroep te vergroten.


Hulphond Nederland leidt per jaar ongeveer 40 honden op, op dit moment zijn meer dan 250 honden van Hulphond Nederland actief in Nederland. Hulphond Nederland is van mening dat er geen financiële drempels mogen bestaan bij het aanvragen van een hulphond. Dit is de reden dat een hulphond kosteloos beschikbaar wordt gesteld, dit kan alleen dankzij de hulp van sponsoren als Het Zuiden BV en donateurs.

Het Zuiden b.v.
Het Zuiden b.v. is een creatieve specialist op het gebied van bevestigingssystemen, veren en draadproducten. Met haar 25 personeelsleden lost zij dagelijks bevestigingsproblemen op voor (inter)nationale klanten uit de bouw, systeembouw en kassenbouw. Door de diversiteit van bewerkingsmachines en de creativiteit en flexibiliteit van haar medewerkers worden vaak snel grote arbeidsbesparingen gevonden en geproduceerd voor technische bevestigingsproblemen.
De bijdragen aan Stichting Hulphond Nederland dragen bij aan het WIJ-GEVOEL van onze medewerkers en klanten door gezamenlijk de leefomstandigheden van de gehandicapten in onze maatschappij te verbeteren.




Ingezonden persbericht