Provincie Noord-Holland

PERSBERICHT

Woensdag 27 september, 18:00-21:00 uur, Aristo Amsterdam:

PvdA Noord-Holland organiseert conferentie over jeugdwerkloosheid

Ter voorbereiding op de begrotingsbehandelingen van Provinciale Staten en gemeenten organiseert de PvdA Noord-Holland woensdag 27 september een conferentie over jeugdwerkloosheid. De conferentie getiteld 'Jeugdwerkloosheid een Zorg' vindt van 18:00 tot 21:00 uur plaats in het Aristozalencomplex te Amsterdam, Station Sloterdijk.

De jeugdwerkloosheid is ook in Noord-Holland een groot probleem. Uit een onderzoek van de Universiteit van Maastricht bleek onlangs dat VMBO-leerlingen ondanks de aantrekkende economie nog altijd moeilijk een baan vinden. De onderzoekers verwachten bovendien dat dit de komende jaren niet zal veranderen. PvdA-statenlid Hil Peperkamp: 'Om de kans op een baan te vergroten is het belangrijk dat scholieren meer praktijkervaring opdoen door middel van stages. De PvdA pleit er al jaren voor dat de provincie een coördinerende rol op zich neemt om meer stageplekken te creëren'.

De Statenfractie van de PvdA heeft herhaaldelijk benadrukt dat het college van Gedeputeerde Staten meer moet doen aan het probleem van voortijdige schoolverlaters en de jeugdwerkloosheid. In de Statenvergadering van juli 2006 heeft het college dit erkend. Met unanieme steun van de Staten is daarna een PvdA-amendement aangenomen waarin dit wordt uitgesproken. In de begroting voor 2007 is hiervoor een bedrag van ¤ 800.000 opgenomen. Peperkamp vindt de vvolgorde verkeerd. Peperkamp: 'Eerst zullen er plannen opgesteld moeten worden die uitvoerbaar en op resultaat controleerbaar zijn, daarna kunnen daarvoor bedragen beschikbaar komen'. Volgens Peperkamp zal hiervoor minstens ¤ 2.500.000 extra nodig zijn.

De conferentie is bedoeld voor wethouders, gemeenteraadsleden, ambtenaren en andere betrokkenen bij de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt in de provincie. Peperkamp: 'De komende maanden wordt in zowel de provincie als de gemeenten gesproken over de nieuwe begroting. De PvdA vindt het belangrijk dat daarin aandacht wordt besteed aan de aanpak van de jeugdwerkloosheid. De PvdA wil hierbij behulpzaam zijn door concrete praktische informatie te verstrekken en handreikingen te bieden voor het opstellen en realiseren van plannen. Daarom organiseren we deze conferentie'. Daarnaast opent de Staten fractie een helpdesk ter ondersteuning van Raadsleden die met dit onderwerp aan de slag gaan.

Tijdens de conferentie zal er onder meer worden gesproken door vertegenwoordigers van het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) en de Raad voor Werk en Inkomen (RWI). Statenlid Hil Peperkamp is gespreksleider voor deze avond.


*** EINDE PERSBERICHT ***