Erasmus MC


22-09-2006: Oogreflex verhoogd bij Whiplashpatiënten

Dit bericht betreft een promotie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam

Patiënten met een whiplashtrauma hebben een verhoogde cervico-oculaire reflex (COR). Het blijkt nog te vroeg om een standaardtest uit te voeren om whiplash vast te stellen. Dit blijkt uit het proefschrift van Willem Kelders Plasticiteit van de cervico-oculaire reflex in gezondheid en ziekte waarop hij woensdag 27 september 2006 promoveert aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Whiplashtrauma kan ontstaan als gevolg van een aanrijding, waarbij het lichaam vooruit schiet en het hoofd achterblijft en een knikbeweging maakt. De nekstructuren worden hierdoor uit elkaar getrokken, wat kan leiden tot spierpijn, concentratiestoornissen, duizeligheid, slecht slapen en moeilijk kunnen lezen. Het whiplashsyndroom kan moeilijk gediagnosticeerd worden omdat er vaak geen afwijkingen zichtbaar zijn op röntgenfoto's.

Kelders heeft de cervico-oculaire reflex (een oogbeweging die is op te wekken door draaiing van de nek) bij een groep whiplash patiënten vergeleken met een groep gezonde controlepersonen. Het onderzoek hield in dat alle deelnemers in het donker op een draaistoel plaatsnamen waarbij het hoofd zodanig werd vastgezet dat geen beweging mogelijk was. Het lichaam werd vervolgens onder het hoofd rondgedraaid terwijl er twee infraroodcamera's op de ogen gericht werden. Bij de whiplash patiënten ontstond een verhoging van de cervico-oculaire reflex in vergelijking met de groep gezonde controlepersonen.

Om deze methode eventueel als een standaardtest voor whiplash te kunnen invoeren, is veel meer onderzoek nodig onder grote aantallen patiënten en controlepersonen, aldus Kelders. Tegelijkertijd kan dan worden nagegaan of meer vormen van nekpijn een verhoging van de COR kunnen veroorzaken.

Promotie Willem Kelders, woensdag 27 september 2006, 15.45 uur Promotoren: prof.dr. C.I. de Zeeuw, Neurowetenschappen, prof.dr. L. Feenstra, Keel- neus- en oorheelkunde en prof.dr. M.A. Frens, SysteemfysiologiePlaats: Erasmus MC, faculteitsgebouw, collegezaal 7
---

Het Erasmus MC maakt deel uit van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). De NFU is een samenwerkingsverband van de acht universitair medische centra. (UMCs) in Nederland en heeft als algemene doelstelling het behartigen van de gezamenlijke belangen van de UMCs. Andere UMCs die deel uitmaken van de NFU zijn het AMC, azM, LUMC, UMCG, UMC St Radboud, UMC Utrecht en VUmc. In totaal zijn 60.000 medewerkers verbonden aan de acht UMCs.