Helft studenten droomt van studie in buitenland

Nuffic

Helft studenten droomt van studeren in het buitenland

Veel belangstelling verwacht voor Nationale Week Studie en Stage in het Buitenland

De Nationale Week voor Studie en Stage in het Buitenland speelt zich dit jaar af tegen de achtergrond van het overheidsvoornemen om de rijksstudietoelage meeneembaar te maken naar alle landen van de wereld. Tijdens de week, die duurt van woensdag 27 tot donderdag 4 oktober 5 oktober, vinden aan meer dan twintig instellingen voor hoger onderwijs bijzondere activiteiten plaats, van infomarkten en voorlichtingsbijeenkomsten tot eenvoudige poster-presentaties. De organisatoren verwachten in het licht van de meeneembaarheid een grotere belangstelling dan ooit.

Een internationale meeneembaarheid van studiebeurzen maakt het volgen van opleidingen in het buitenland een meer haalbare kaart dan ooit te voren. Met een studielening erbij kan het bedrag oplopen tot Euro 820,62 per maand. Dan kunnen studenten ook nog de kosten van het collegegeld bijlenen tot een maximum van Euro 7500.

Op het moment overweegt ongeveer de helft van de studenten in Nederland een buitenlandse studie en stage. Voor verreweg de meesten blijft het bij een voornemen. Naar schatting studeren er 13000 Nederlandse studenten full time aan een buitenlandse universiteit. Het aantal studenten dat tijdelijk naar het buitenland gaat voor studie en stage om dan weer terug te keren naar hun Nederlandse instelling schommelt rond de 6000 per jaar.

De Nationale Week voor Studie en Stage in het Buitenland wordt al enkele jaren georganiseerd door de Nuffic, de Nederlandse Organisatie voor Internationale Samenwerking in het Hoger Onderwijs, die daarvoor samenwerkt met geĂŻnteresseerde instellingen in Nederland.

Het is de bedoeling gedurende de Week Nederlandse studenten tijdig te wijzen op de interessante mogelijkheden die een (deel)studie in het buitenland biedt en hoe je een studie of stage in het buitenland het best kunt organiseren en inpassen binnen je opleiding. Ook is het belangrijk hardnekkige misverstanden uit de weg te ruimen: zo menen veel studenten, dat een verblijf in het buitenland studievertraging oplevert, zodat zelfs de beurs in gevaar kan komen. Als er goede afspraken zijn gemaakt over erkenning van studiepunten, is er echter niets aan de hand.

De Nationale Week voor Studie en Stage in het Buitenland maakt deel uit van de permanente Wilweg-campagne van de Nuffic, die zich voornamelijk op het internet afspeelt. De site www.wilweg.nl vertelt alles over studeren in het buitenland, van kosten en verzekeringen tot heimwee en culture shock. Via de site valt ook door te klikken naar uitgebreide landendossiers.
Naast de site is er ook een Gids voor studie en stage in zakboekvorm. Deze is tijdens de nationale week aan de deelnemende instellingen ruimschoots verkrijgbaar en bovendien te bestellen bij de Nuffic door een e-mail te sturen naar info@nuffic.nl.

Aan de volgende instellingen worden tijdens de week infomarkten en/of voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd. Nadere inlichtingen daarover bij die instellingen zelf: In Holland Diemen, In Holland Haarlem, InHolland Rotterdam/Delft/Den Haag, Hogeschool Zeeland Vlissingen, TU Eindhoven, Haagse Hogeschool, Hogeschool Utrecht, Vrije Universiteit Amsterdam, Universiteit van Amsterdam in samenwerking met Hogeschool Amsterdam, Koninklijk Conservatorium Den Haag, Universiteit Utrecht in samenwerking met Hogeschool van de Kunsten Utrecht, Hogeschool Rotterdam en Omstreken, Radboud Universiteit Nijmegen.


Noot voor de redactie,