FNV Bouw

datum: 27-09-2006 / bericht: 1 van 35

Binnenshuis nog steeds gevaarlijke verf

Een afstudeerscriptie van de Hanzehogeschool in Groningen toont aan dat er binnenshuis nog steeds met gevaarlijke verfproducten wordt gewerkt. FNV Bouw Magazine van oktober publiceert het onderzoek, waarvoor een representatieve groep van ruim 500 schilders werd geënquêteerd. Van de ondervraagde schilders blijkt 94 procent de gevaren van oplosmiddelhoudende verf te kennen. Maar bijna 60 procent werkt er binnenshuis nog mee, ondanks het verbod. Ook neemt bijna driekwart van de schilders het niet zo nauw met persoonlijke beschermingsmiddelen.

'Schokkend' noemt Johan Weijenberg de resultaten van zijn onderzoek. Weijenberg werkt als vakbondsconsulent bij FNV Bouw in Emmen. In zijn vrije tijd volgde hij de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening. Hij voerde zijn afstudeerproject op persoonlijke titel uit. Aanleiding ervoor was de explosie in het Catshuis; door gebruik van het sinds 2000 verboden middel thinner kwam daar in mei 2004 een schilder om het leven. De Hanzehogeschool nomineert zijn scriptie, die het cijfer 9 kreeg, voor haar scriptieprijs.

Van de ruim 500 schilders in Weijenbergs enquête zegt 58 procent in het afgelopen jaar met verboden middelen te hebben gewerkt. Een kwart zegt daarbij druk van de werkgever te hebben ervaren. Als reden wordt over het algemeen aangevoerd dat de alternatieve producten niet voldoen of niet voorhanden zijn. Sluipenderwijs veroorzaken oplosmiddelen de 'schildersziekte' OPS. Ook werd begin vorig jaar aangetoond dat zij problemen bij de vruchtbaarheid en schade bij het nageslacht kunnen veroorzaken. Volgens Weijenbergs gegevens is het probleem het grootst bij kleinere bedrijven, waar de helft van alle schilders werkzaam is. Zelf zijn schilders ook nonchalant: 72 procent zegt niet altijd een masker met stoffilter te dragen bij het schuren van oude verflagen. En een kleine 40 procent maakt niet alleen gereedschap maar ook de handen schoon met oplosmiddelhoudende producten als thinner en terpentine.

Weijenberg doet een aantal aanbevelingen. Hij vindt dat de bond risicovol gedrag van werknemers verder in kaart moet brengen. De Arbeidsinspectie moet extra letten op kleine schildersbedrijven. Schilders moet bij voortduring op de gezondheidsrisico's van chemische producten gewezen worden.