Deelgemeente Charlois Rotterdam

Deelgemeentepagina 27 september 2006

In Pdf (3,9 Mb) en in tekst


* Besluiten dagelijks bestuur

* Aanvragen bouwvergunningen

* Aanvragen kapvergunningen

* Praten over toekomst Oud-Charlois

* Kansenzones uitgebreid

* Charlois Magazine verspreid

* Opening Lokaal Cultuur Centrum de Larenkamp
* 60 jaar getrouwd

* Onthulling Muskusos

---

Besluiten Dagelijks Bestuur

Besluiten die het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois neemt, kunnen ook anderen dan de direct belanghebbenden aangaan. De Algemene Wet Bestuursrecht en diverse andere wetten en verordeningen geven belanghebbenden de mogelijkheid om een gemotiveerd bezwaar/beroepschrift in te dienen bij het dagelijks bestuur of bij een andere in de desbetreffende wet genoemde instantie. Dit dient te gebeuren binnen zes weken, gerekend vanaf de dag na bekendmaking van het besluit.

Nadere inlichtingen over het desbetreffend besluit, onder andere over de precieze datum van bekendmaking, kunt u verkrijgen bij de deelgemeentesecretarie, Boerhaavestraat 11. Tel. 410 74 10. Daar kunt u tevens meer informatie krijgen over de wettelijke mogelijkheden tot indiening van een bezwaar/beroepschrift.

Diegenen die van mening zijn dat de onmiddellijke uitvoering van een besluit niet dient plaats te hebben, kunnen -naast het indienen van een bezwaarschrift- een voorlopige voorziening aanvragen bij de Voorzieningenrechter van de sector Bestuursrecht, Postbus 50951, 3007 BM Rotterdam. Stuur een afschrift van het besluit waarvoor u een voorziening vraagt evenals een afschrift van het door u ingediende beroepschrift mee met uw verzoek.

Onderstaand vindt u een opsomming van besluiten waarbij belangen van derden betrokken kunnen zijn.

Het dagelijks bestuur heeft in de afgelopen periode onderstaande besluiten genomen:

Algemene Plaatselijke Verordening:

Verklaring van geen bezwaar afgegeven:

1. aan de DCMR namen Gedeputeerde Staten van Zuid Holland voor het ontbranden van vuurwerk door Xena Vuurwerk N.V. in sport- en tentoonstellingscomplex Ahoy op 5 en 6 november 2006 (concert Wolter Kroes) (besluitdatum: 18 september 2006).

Vergunning verleend:

1. aan Mensen Maken de Stad voor het organiseren van activiteiten in de Groepstraat op zondag 17 september 2006 (besluitdatum: 15 september 2006);

2. Aan de heer D. van Dongen, Oude Kerk Charlois voor het houden van een loterij op 9 december 2006, waarvan de opbrengst wordt gebruikt voor onderhoud van de Oude Kerk Charlois (besluitdatum: 18 september 2006);

3. aan Handicap.nl/Ango voor het houden van een collecte in de periode van 10 t/m 16 juni 2007 (besluitdatum: 18 september 2006);
4. aan de Nederlandse Hartstichting voor het houden van een collecte in de periode van 15 t/m 21 april 2007 (besluitdatum: 20 september 2006).

Kapvergunningen:

Vergunning verleend:


1. voor het kappen van drie italiaanse populieren en een linde staande in de achtertuin aan de Charloisse Lagedijk 547 op de erfgrens met Smitshoekseweg 222a. De bomen staan te dicht bij de gevel (verzenddatum besluit: 22 september 2006).

Besluiten hoofd sector Bouw- en Woningtoezicht Rotterdam namens het dagelijks bestuur:

Woningwet:

Vergunning verleend:


1. voor het veranderen van de gevel van een schoolgebouw aan de Carnissesingel 20 (verzenddatum besluit 31 augustus 2006).

De besluiten worden ook gepubliceerd op de website van de deelgemeente: www.charlois.rotterdam.nl . U vindt ze onder het menu Actueel - Bekendmakingen. U kunt daar ook de besluiten van eerder datum raadplegen (tot ca. 6 weken terug).


---

Aanvragen bouw- en sloopvergunning

Het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois maakt in het kader van art. 41 van de Woningwet bekend dat de volgende aanvraag voor een bouwvergunning is ingediend:

1. Voor het vernieuwen van de kozijnen aan de voorgevel, Kwartelstraat 4-14

Tevens is de volgende aanvraag voor een sloopvergunning ingediend:
1. voor het verwijderen van asbesthoudend materiaal van schuren, Bas Jungeriusstraat 68/70 en 72

Bovengenoemde plannen moeten nog volledig worden beoordeeld.

Informatie over de voortgang van bovengenoemde plannen kan worden verkregen bij het Secretariaat Vergunningverlening van de dS+V, Galvanistraat 15, tel. 489 49 66, 489 55 88 of 489 64 37.

De status van de afhandeling van een bouwaanvraag kunt u ook inzien op de website: http://www.statusbouwaanvraag.cimplex.nl/. U moet dan wel beschikken over een inlogcode. Die wordt aan betrokkenen verstrekt via de ontvangstbevestiging door dS+V. Wie niet beschikt over de inlogcode kan wel zoeken ( bijvoorbeeld op postcode) welke bouwaanvragen er gedaan zijn in dat gebied. De meest actuele staan bovenaan.

Rotterdam, 27 september 2006

Namens het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois,

H. Goedhart

Directeur dS+V


---

Aanvragen kapvergunningen

In het kader van art. 4.4.6 van de Algemene Plaatselijke Verordening maakt het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois bekend dat de volgende aanvragen voor een kapvergunning zijn ingediend:


1. voor het kappen van 1 sierappel, 3 prunussen en 1 es staande in het plantsoen Courzandseweg (Heijplaat). De bomen moeten worden gekapt i.v.m. de ontwikkeling van het bouwplan De Courzand;


2. voor het kappen van de volgende bomen staande in de tuin Bredevoorde 2:
a. een ceder. Volgens aanvrager moet deze worden gekapt omdat de kop is afgebroken en er risico bestaat voor omwaaien; b. een krulwilg. Volgens aanvrager is de boom aangetast door schimmel, is hij onstabiel en uitgehold, waardoor risico bestaat voor omwaaien;


3. voor het kappen van een es staande op het sportcomplex aan de Krabbendijkestraat. Volgens aanvrager veroorzaakt deze overlast aan het verenigingsgebouw.

Bovenstaande aanvragen liggen tot en met woensdag 11 oktober 2006 ter inzage ter secretarie van de deelgemeente Charlois, Boerhaavestraat 11 (Afdeling Centrale Ondersteuning Wijkzaken).


---

Praten over toekomst Oud-Charlois

Op 21 september spraken bewoners van Oud-Charlois en deelgemeente in twee bijeenkomsten met elkaar over de toekomst van de wijk. Het was volgens deelraadsvoorzitter Dick Lockhorst een mooie gelegenheid om de plannen voor Oud-Charlois te presenteren. Het waren nog geen uitgewerkte plannen, zodat de bewoners nog alle vrijheid hadden de accenten zelf aan te geven. Oud-Charlois is immers de mooiste plek van Zuid en moet een wijk worden waar iedereen wil blijven wonen.

Na een korte presentatie ging de groep uiteen om over het wonen in, de veiligheid en het sociaal programma van de wijk te praten. Het was direct duidelijk dat alle aanwezigen zich willen inzetten voor de wijk. Er zijn na afloop duidelijke afspraken met elkaar gemaakt. Om de wijk veilig te houden zal meer nadruk komen te liggen op de aanpak van drugsoverlast. Als dat minder is, vermindert een groot deel van het overlastgevend gedrag in de straat. Verder zullen malafide huisbazen worden aangepakt en zullen bewoners en deelgemeente samen de sociale controle in de wijk proberen te vergroten. Eind van het jaar wordt door Stadsmarinier Gerard Spierings een wijktafel georganiseerd. Dan praten bewoners en deelgemeente opnieuw met elkaar om te kijken of de maatregelen hebben geholpen en om af te spreken wat er verder nog gedaan moet worden.

Bewoners en raadsleden kijken en luisteren tijdens de middagbijeenkomst van de Raad in de Wijk naar de korte presentatie over de plannen voor Oud-Charlois. Aansluitend gaan ze met elkaar in discussie. (foto: fotopersbureau Cor Vos)


---

Kansenzones uitgebreid

Het college van burgemeester en wethouders heeft nieuwe gebieden benoemd tot Kansenzones en een grenscorrectie aangebracht. Voor Charlois is dat de Slinge in Zuidwijk. Verder is het gebied rondom het Zuidplein (Zuidplein Laag) bij de Kansenzones getrokken. Met deze benoeming kunnen gevestigde en startende ondernemers en vastgoedeigenaren gebruik maken van de Ondernemersregeling Kansenzone Rotterdam.

De gemeente wil het economisch klimaat in de stad verbeteren door zogeheten Kansenzones te creëren. Al eerder werden in de deelgemeente Charlois de wijken Oud-Charlois, Carnisse, Tarwewijk en Pendrecht aangewezen als Kansenzone.

In die zones investeert de gemeente samen met het Rijk in bedrijven, bedrijfspanden en de bedrijfsomgeving. Daar komen de private investeringen nog bij die door het project worden uitgelokt.

Ondernemersregeling

Voor ondernemers en vastgoedeigenaren is het aantrekkelijk om in de Kansenzones te investeren. Zij kunnen gebruikmaken van de Ondernemersregeling en kunnen, onder voorwaarden, een premie van 50% op het geïnvesteerde bedrag ontvangen met een maximum van 100.000. Het minimale investeringsbedrag is 4.000. Ook nieuw te vestigen ondernemers kunnen hiervan gebruikmaken.

Mix

Het gemeentebestuur stimuleert het economische klimaat in de Kansenzones door een mix van instrumenten in zetten. Naast de Ondernemersregeling investeert het OntwikkelingsBedrijf Rotterdam in gemeentelijk vastgoed. Leegstaande panden worden omgebouwd tot aantrekkelijke bedrijfsruimtes. Verder sluist de gemeente de opbrengsten van de Onroerend Zaak Belasting terug naar de Kansenzones voor de verbetering van de bedrijfsomgeving.

Ook het werkgelegenheidsproject BeroepsOriënterende Praktijkvoering (BOP) is een instrument van Kansenzones om de lokale economie een impuls te geven. BOP is een breed onderwijsprogramma dat zorg- en risicojongeren kwalificeert op MBO-niveau in de bouwsector.

Kansenzones richt zich ook op startende ondernemers door hen te helpen bij het opstarten van een eigen bedrijf in een van de gebieden.

Ondernemer in Charlois?

Bent u ondernemer in bovengenoemde gebieden en wilt u meer weten over de mogelijkheden van de Kansenzones, dan kunt u ook contact opnemen met de bedrijfscontactfunctionarissen van de deelgemeente Charlois: de heer A.R. van Deursen (tel. 010 410 74 34) en mevr. E. van der Ven (tel. 010 410 75 31)

Meer informatie vindt u ook op www.kansenzones.nl.


---

Charlois Magazine verspreid

De afgelopen weken is het septembernummer van het Charlois Magazine huis-aan-huis verspreid in de deelgemeente Charlois.

Het Magazine biedt ook dit keer weer zeer afwisselend leesvoer. Zo kunt u nader kennismaken met Ed Goverde, die eind mei is aangetreden als dagelijks bestuurder, leest u wat vier deelraadsleden vinden van de aanpak voor Oud-Charlois en geeft dagelijks bestuurder Lionel Martijn zijn visie op de jongerenproblematiek. Maar ook trouwen in landhuis De Oliphant, de vorderingen in het Zuiderpark, buurtbemiddeling Charlois en de aanleg van het restwarmtetracé komen aan bod, evenals heel veel nieuws uit culturele hoek. Dit en (veel) meer leest u in het Charlois Magazine.

Magazine afhalen

Het magazine is huis-aan-huis verspreid, behalve bij woningen die zijn voorzien van een zogenoemde brievenbussticker (Ja/Nee en Nee/Nee)

Heeft u het Charlois Magazine niet ontvangen dan kunt u een exemplaar afhalen bij de bewonersorganisaties, wijkgebouwen en bibliotheken in Charlois en uiteraard op het deelgemeentekantoor (zolang de voorraad strekt).

Klachten over de verspreiding van het magazine kunt u doorgeven via telefoonnummer 010-410 7 411 of via e-mail: info@charlois.rotterdam.nl


---

Opening Lokaal Cultuur Centrum de Larenkamp

Op donderdag 21 september werd wijkgebouw de Larenkamp officieel omgedoopt tot Lokaal Cultuur Centrum. De openingshandeling werd verricht door Herman Gerrits, sectorhoofd wijkzaken van deelgemeente Charlois.

Dit was meteen het startsein voor het begin van de eerste van vier previews. Deze korte optredens lieten binnen een paar minuten zien wat er het aankomende seizoen verwacht kan worden in het LCC, zoals Hamlet, uitgevoerd door toneelgroep Drijfzand en een dansshow van het HipHopHuis.

In het LCC moet er vooral plek zijn voor de lokale bewoners om hun talent te laten zien; van bijvoorbeeld een expositie van tekeningen tot optredens van koren en theatergezelschappen, die wekelijks in het gebouw oefenen. Daarnaast heeft het gebouw ook een aantal veranderingen ondergaan: een nieuwe en verhoogde tribune, nieuw meubilair in de foyer en ook de vloer is grondig onder handen genomen. Op 23 en 24 september startte het LCC met een spetterend openingsweekend met op zaterdag het Chill-Out Festival voor jongeren en op zondag een optreden van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

De opening van het gebouw was gekoppeld aan een kunstborrel van de cultuurscout Charlois van Stichting Nieuwe Rotterdamse Cultuur. Een van de gastsprekers was Ivo van den Baar van Wandschappen die uitleg gaf over de Open Atelierroute Charlois die plaats vindt op 14 en 15 oktober 2006. Een heel weekend waarin kunstenaars uit Charlois hun atelier open stellen voor nieuwsgierige en geïnteresseerde bezoekers.

Vier gezelschappen gaven tijdens de opening van het LCC de Larenkamp alvast een voorproefje van hun voorstelling. (foto: fotopersbureau Cor Vos)


---

Zestig jaar getrouwd

Als 11-jarig jongetje kwam de heer Van Mastrigt in 1936 in de Moerkerkestraat wonen. Daar werd hij de overbuurjongen van de eveneens 11-jarige mevrouw Van Genderen. Tien jaar lang waren zij buren en in deze periode leerden zij elkaar goed genoeg kennen om op 18 september 1946 in het huwelijksbootje te stappen.

De heer en mevrouw Van Mastrigt hebben 2 zoons, 5 kleinkinderen en inmiddels ook een achterkleinkind.

Aan het eind van de 2^e wereldoorlog heeft dhr. Van Mastrigt een halfjaar gediend in Duitsland en ook is hij een jaar als soldaat in Nederlands-Indië geweest. Daarna heeft hij een tijdje bij de Rijkspolitie gewerkt en vervolgens tot aan zijn pensioen bij het gemeentelijk energie bedrijf.

Zijn vrouw is nooit in loondienst geweest, maar deed veel vrijwilligerswerk.

Tegenwoordig houdt meneer zich bezig met doe-het-zelven en ook puzzelt hij graag, en mevrouw houdt van koken en is dan ook vaak in de keuken te vinden.

Dagelijks bestuurder Lionel Martijn ging bij het jubilerende echtpaar Van Mastrigt op bezoek. (foto: fotopersbureau Cor Vos)


---

Muskusos onthuld

Beeldend kunstenaar Tom Waakop Reijers, dagelijks bestuurder Ed Goverde en wethouder Orhan Kaya bij de MUSKUSOS. Het stoere dier, gemaakt van Belgisch hardsteen met een hoorn van gepolijst brons, siert sinds woensdag 20 september de Mijnsherenlaan, op het plein voor de deur van het Art-/Woonhotel. (foto: fotopersbureau Cor Vos)