SP Tilburg


Tilburg, 27 september 2006

SP wil spoeddebat over wiettelers

De SP diende gisteren een verzoek in om een spoeddebat met de burgemeester over de aanpak van wiettelers. "Het op straat zetten van kleine kinderen komt écht veel te vaak voor. Dat zouden we niet doen. De burgemeester houdt zich niet aan die afspraak", aldus de SP.

Volgens de fractie, voorstander van het gevoerde beleid om thuiskwekers uit huis te zetten, zaten er verschillende kanten aan het convenant tussen gemeente,. Corporaties en openbaar ministerie. Bovendien ging het presidium alleen akkoord met het beleid na de toezegging dat kinderen niet op straat gezet zouden worden en schrijnende gevallen een echte tweede kans zouden krijgen. "Inmiddels is duidelijk dat die afspraken gewoonweg niet nagekomen worden".

Van een tweede-kans beleid is geen sprake. In elk geval wordt gebruik gemaakt van de uitzondering, namelijk `gevaarzetting'. Als het feit dat een thuiskwekerij gevaar (brand) oplevert reden is voor de uitzetting, dan is het niet verplicht om te kijken of het hier een schrijnend geval betreft en of er een tweede kans geboden moet worden. Van den Hout: "In de praktijk gaat dus iedereen zonder pardon de straat op. Inmiddels is wel duidelijk dat het hierbij vaak gaat om zielige figuren die vooral slachtoffer zijn van de échte criminelen die op de achtergrond rustig rijk worden. Een alleenstaande bijstandsmoeder met drie kinderen op straat zetten staat wel heel stoer maar is gewoon onmenselijk".

De meeste buurtbewoners weten heel goed het onderscheid te maken tussen een wietkwekerij uit zelfverrijking of eentje van iemand die veel eerder zelf slachtoffer is van de situatie: langdurige armoede of regelrechte druk uitgeoefend door criminelen. "De gemeente zou dat inzicht ook moeten hebben en met wijsheid moeten handelen. Kinderen op straat gooien hoort niet thuis in Tilburgs beleid. Bovendien vragen we ons af hoe effectief dit allemaal is, want de wachtlijst met te ontruimen thuiskwekerijen wordt er ondertussen niet korter op".

www.tilburg.sp.nl
­
SP afdeling Tilburg, Piushaven 29, 5017 AN Tilburg T (013) 5802320 F (013) 5802318 E tilburg@sp.nl I www.tilburg.sp.nl


---- --