Heliview Marketingservices

Prijs belangrijker in keuze leasemaatschappij
09/27/2006

Dat financiële aspecten een zeer belangrijke rol spelen om te kiezen voor leasing, is bekend.

Dat deze ook een rol spelen om er juist niet voor te kiezen, blijkt eveneens uit het Fleetmanagement onderzoek, dat marktonderzoeksbureau Heliview jaarlijks uitvoert. Wagenparkbeheerders met een koopwagenpark beschikken zijn niet altijd over een betrouwbaar beeld van de kosten die een koopwagen met zich meebrengt en kunnen dan geen objectieve vergelijking maken tussen een koop- en een leasewagen. Het argument 'een leasewagen is te duur' wordt veelvuldig aangedragen voor de keuze voor een koopwagen. Wordt leasen goedkoper, dan wil de meerderheid met een koopwagenpark of wagens met kilometervergoeding, wel overwegen de overstap te maken naar een leasewagen. Dit is meer dan de vorig jaar, toen circa een derde van de wagenparkbeheerders dit in overweging zou nemen.

De prijs komt ook als belangrijkste factor naar voren wanneer het gaat om de keuze voor een leasemaatschappij. Werd dit in 2005 door nog geen kwart van de respondenten als doorslaggevende factor genoemd, in 2006 geeft ruim één op de drie wagenparkbeheerders aan dat dit hét selectiecriterium is bij de keuze voor een leasemaatschappij. In tegenstelling tot voorgaande jaren is prijs ook de belangrijkste reden om te switchen naar een andere maatschappij. Prijsvechters zoals daar internetleasemaatschappijen zijn die een minder uitgebreide dienstverlening aanbieden tegen een lagere prijs, profiteren hier uiteraard van. Maar zeker niet vanzelfsprekend, aangezien het 'maar' 1 op de 2 wagenparkbeheerders met switchplannen zijn die een internetleasemaatschappij in overweging nemen.

Lichte groei leasemarkt
In 2006 constateert Heliview een lichte groei van de leasemarkt die te verklaren is door de aantrekkende economie. Met name in de IT-sector is deze groei zichtbaar. Voor 2007 voorspelt Heliview een voorzetting van deze tendens waarbij naast de IT sector, de bouw, handel en de industrie als belangrijkste groeimarkten kunnen worden genoemd.

Kansen
Kansen voor leasemaatschappijen liggen volgens Heliview met name ook bij die bedrijven die in het verleden leasewagens hebben gehad of een leasewagenpark hebben overwogen. Dit geldt voor een kwart van de huidige vestigingen zonder een leasewagenpark. Ook hier is het weer de prijs dat als belangrijkste argument naar voren wordt gebracht: leasen is duurder dan kopen. Met name de vestigingen met een wagenpark tot 10 wagens, zijn gevoelig voor de prijs. Ruim de helft van deze vestigingen zal overgaan op leasewagens als er sprake is van een gunstigere prijsstelling in hun ogen.

Daarnaast zegt een op de vijf vestigingen voldoende liquide middelen te hebben om auto's te kopen. Mocht deze liquiditeitspositie verslechteren, dan zijn het met name de bedrijven met een kleiner wagenpark (tot 50 wagens) die voor een leasepark zullen kiezen.

De omvang van het wagenpark is eveneens van invloed op de samenstelling ervan. Groeit het wagenpark, dan gaan met name de vestigingen met momenteel maximaal 25 koopauto's in het wagenpark over tot een leasepark.

Dit alles komt overeen met de drie belangrijkste argumenten voor de keuze voor een leasewagenpark door de wagenparkbeheerders die deze keuze reeds hebben gemaakt, namelijk:

1. geld vrijhouden voor bedrijfsinvesteringen
2. gemak

3. kostenbeheersing en/of -spreiding

Invloed berijder neemt verder toe
Er is sprake van een trend in de invloed van de berijder in het keuzeproces van de leasemaatschappij. Heliview constateert dat in toenemende mate de berijder de keuze van de leasemaatschappij (mede) mag bepalen. Naarmate de omvang van het wagenpark toeneemt, neemt ook de professionaliteit van het wagenparkbeheer toe. Vanaf een wagenparkomvang van 100 wagens is de wagenparkbeheerder de belangrijkste contactpersoon voor de leasemaatschappijen terwijl dit bij de vestigingen met een kleiner wagenpark vaker de algemeen directeur is.

Meer informatie over het onderzoek vindt u in de rapportage Fleetmanagement 2006 dat eind mei verschijnt en bij Heliview bestelt kan worden.