Wereld Natuur Fonds Nederland

Persbericht van het Wereld Natuur Fonds, 27 september 2006

Nieuw rapport WNF laat verborgen kosten zien van populaire visgerechten Koop je zwaardvis, dan krijg je twee haaien gratis

Koop je zwaardvis, dan krijg je twee haaien er gratis bij! Deze opmerkelijke - ogenschijnlijk wervende - oproep staat te lezen in een rapport van het Wereld Natuur Fonds (Fish Dish - de onverteerbare waarheid over visgerechten), dat vandaag is uitgekomen. Het rapport onthult de destructieve vispraktijken die achter zes visgerechten, die in Europa populair zijn, schuilgaan: zwaardvissteak, fish and chips, sushi, schol, Noorse kreeft en paella.

Volgens het rapport is vis heel lekker, maar weet de consument vaak niet wat de verborgen kosten zijn van zo'n lekker visje op je bord. Daarom heeft het WNF dit voor zes gerechten op een rijtje gezet. Neem zwaardvissteak, een populair gerecht dat echter een zware tol eist van haaien. De hoogste sterfte - twee haaien per zwaardvis - is aangetroffen aan de haken van de kilometerslange vislijnen van Europese vissers uit landen rond de Middellandse Zee en Ierland. Ook Marokkaanse vissers hebben bij het vangen van zwaardvis veel bijvangst van haaien. Zij maken gebruik van verboden drijfnetten. Dit kost 100.000 haaien per jaar het leven. Vissers uit Frankrijk, Italië en Turkije gebruiken ook deze verboden drijfnetten.

Fish and chips, gebakken kabeljauw met patat en vooral veel gegeten in Engeland, heeft de meest overbeviste vissoort als ingrediënt; de kabeljauwvangst is de laatste 30 jaar wereldwijd met 70 procent afgenomen. Als de visstand in het huidige tempo blijft afnemen, zal er binnen 15 jaar geen Atlantische kabeljauw meer op het menu staan.

Volgens het rapport zijn schol en tong - gewild vanwege de lekkere smaak van het witte vlees - afkomstig van de meest verspillende vorm van visserij van Europa. De helft van de in de Noordzee gevangen schol wordt dood of stervend overboord gegooid, omdat ze te klein zijn om aan te mogen landen. Ook ander zeeleven wordt weer overboord gezet. Voor 450 gram verhandelbare tong wordt 7 kilo zeeleven gedood. Schol en tong worden vooral door Nederlandse vissers gevangen.

Het WNF roept consumenten op om bij het kopen van vis of in restaurants gebruik te maken van de VISwijzer, een handig kaartje, dat aangeeft welke vis je verantwoord kunt eten. Ook roept de organisatie consumenten op om naar vis met het MSC-keurmerk vragen. MSC staat voor Marine Stewardship Council en is vergelijkbaar met het FSC-keurmerk voor hout.

Algemeen directeur Johan van de Gronden: "In een land als Zwitserland zijn al 60 MSC-gecertificeerde visproducten op de markt. Nederland bungelt helemaal onderaan het lijstje met slechts 4 producten. Dat kunnen we met z'n allen toch beter?" aldus Van de Gronden. De directeur roept ook vissers op om te werken aan verkrijgen van het MSC-keurmerk voor verantwoord gevangen vis. Gelukkig zijn er de nodige initiatieven om de vangstmethoden duurzamer te maken, maar we zijn er nog lang niet".

////////////////////
Bel voor meer informatie met Clarisse Buma, hoofd persvoorlichting WNF, 030-6937374, cbuma@wwf.nl. Rapport is als pfd-file op aanvraag beschikbaar en vanaf 27 september in de loop van de ochtend te downloaden.

Bel voor fotomateriaal of MSC-logo's met Marjolein Sol, 030-6937375.

Het WNF-rapport maakt met de zes populaire visgerechten een aantal bedreigingen aan de hand van praktijkvoorbeelden inzichtelijk. Deze zijn: overbevissing, illegale visserij, ongewilde bijvangst, niet-selectief vistuig, schade aan de bodem en oneerlijke visserij.

Lijnenvisserij is visserij met longlines. Dat zijn lange lijnen waaraan zijlijnen met haken zitten. Soms zijn longlines kilometerslang. Aan de longlines blijven per ongeluk vaak haaien, dolfijnachtigen, albatrossen en zeeschildpadden zitten.

Drijfnetten hangen loodrecht in het water, net als gordijnen. Vaak worden verschillende drijfnetten aan elkaar gekoppeld. Drijfnetten kunnen losraken en dan door het water zwerven als spooknetten. Ze maken zo veel slachtoffers. Het gebruik van drijfnetten in de EU is verboden.
-
Wereld Natuur Fonds
unit persvoorlichting
Boulevard 12
3707 BM Zeist