Gemeente Utrecht


2006 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
94 Vragen van mevrouw ir. I.G.M. de Bondt en mevrouw drs. E.M.J. Schell
(vragen binnengekomen op 23 augustus 2006
en antwoorden van het college verzonden op 26 september 2006)


TV Oranje is een nieuwe TV zender, die een groot gedeelte van het Nederlandse volk aanspreekt. TV Oranje zendt 24 uur per dag videoclips en andere beelden uit van Nederlandse artiesten. De VVD fractie is ervan overtuigd dat een groot gedeelte van de inwoners van Utrecht graag TV Oranje op de kabel wil ontvangen.
De Utrechtse Programmaraad, ingesteld door de gemeenteraad, stelt jaarlijks vast welke zenders in het basispakket op de kabel in Utrecht moeten worden opgenomen. Hierbij probeert zij een pluriform en evenwichtig pakket samen te stellen, waar Utrechters naar willen kijken. Momenteel is er geen zender in het basispakket opgenomen die vergelijkbaar is met TV Oranje. Wel zijn er zenders opgenomen waar relatief weinig belangstelling voor is.
Voor het jaar 2006/2007 heeft de Utrechtse Programmaraad geadviseerd om geen wijzigingen aan te brengen in het basispakket van TV. Voorafgaande aan dit advies heeft de Utrechtse Programmaraad onderzocht of er nieuwe ontwikkelingen zijn geweest, die heroverweging van het basispakket nodig maken. Op de website van Gemeente Utrecht staat dat de Programmaraad dergelijke ontwikkelingen niet heeft geconstateerd, waardoor het basispakket niet zal wijzigen.
De VVD fractie heeft de volgende vragen aan het College:
1. Op welke wijze vindt de afweging plaats van de Programmaraad over de samenstelling van het basispakket en op welke wijze woorden inwoners van Utrecht daarbij betrokken?
Het advies wordt opgesteld conform het reglement van de Utrechtse Programmaraad. Dit reglement is gebaseerd op het modelreglement voor programmaraden, dat is opgesteld door het Commissariaat voor de Media.
Zenders die aangeven, dat ze opgenomen willen worden voor doorgifte in het basispakket, worden uitgenodigd om zich te presenteren. Als abonnees aan de programmaraad vragen een bepaalde zender in het basispakket op te nemen, dan wordt ook die zender uitgenodigd zich te presenteren.
Op basis van deze presentaties beoordeelt de programmaraad of één of meerdere zenders er toe bijdragen, dat zowel het basispakket als het totale pakket duidelijk interessanter wordt. Uit ervaring is gebleken, dat abonnees niet zitten te wachten op veranderingen. Verandering betekent namelijk de toevoeging van een nog onbekende zender, en het verdwijnen van een bekende zender. Bezwaren tegen dat verdwijnen overstemmen het enthousiasme voor de toevoeging van het nieuwe.
Op deze manier stelt de programmaraad een voorlopig advies op. Dit voorlopige advies wordt gepubliceerd in het Stadsblad, Ons Utrecht, de kabelkrant van StadsTV Utrecht en de website van de programmaraad. Abonnees die hun mening of wens van te voren aan de programmaraad hebben bekend gemaakt worden schriftelijk of per e-mail geïnformeerd. Abonnees worden nadrukkelijk uitgenodigd te reageren en krijgen daarvoor 6 weken de tijd.
Op basis van de reacties wordt het definitieve advies vastgesteld.
2. Heeft de programmaraad bij het onderzoek naar nieuwe ontwikkelingen rekening gehouden met de opkomst en populariteit van TV Oranje?
Neen. Op het moment dat de programmaraad haar voorlopige advies opstelde (7 november 2005) was alleen bekend, dat TV Oranje van plan was om als digitaal kanaal te gaan uitzenden. De programmaraad adviseert over doorgifte van analoge televisiekanalen.
Tot op heden heeft de programmaraad noch van abonnees noch van TV Oranje het verzoek ontvangen om opgenomen te worden in het basispakket.
3. Kan aangegeven worden op welke wijze het advies van de programmaraad tot stand moet komen en openbaar moet worden gemaakt? (Conform artikel 82n lid b van de mediawet moet hier in het reglement van de Programmaraad bepalingen over zijn opgenomen).
Zie onder vraag 1.
4. Wat is de deadline voor wijzigen van het basispakket voor 2006/2007? Kan TV Oranje nog worden toegevoegd?
Op 28 februari 2006 heeft de Utrechtse Programmaraad aan NV Casema het advies gegeven om in de periode 1 juni 2006 tot 1 juni 2007 geen wijzigingen aan te brengen in het basispakket televisie.
5. Zijn er wijzigingen van het basispakket mogelijk gedurende het jaar? Zo ja wanneer?
Er wordt alleen een aanvullend tussentijds advies gegeven, indien een zender die op advies van de programmaraad is opgenomen in het basispakket de uitzendingen staakt. Dat valt niet te verwachten bij de huidige acht televisiezenders die de programmaraad heeft geadviseerd (BBC 1, BBC 2, ZDF, ARD, ARTE, RAI UNO, TV5 en ERT).
De procedure voor het uitbrengen van een advies is betrekkelijk langdurig. Dit betekent, dat het weinig zin heeft om een tussentijds advies uit te brengen. Eind oktober 2006 zal de programmaraad al beginnen met het opstellen van het Tv-advies 2007-2008. Dit advies moet uitgebracht worden een paar maanden vóór de ingangsdatum om NV Casema de gelegenheid te geven contracten op te stellen met eventuele nieuwe zenders en de contracten te verbreken met zenders die niet langer in het pakket opgenomen worden.
6. Indien wijziging van het pakket niet op korte termijn mogelijk is, kan het College dan aangegeven wat de deadline is voor het vaststellen van het basispakket voor 2007/2008?
Zie onder vraag 5.


Tot slot.
De wetgever heeft in artikel 82l lid 4a en 4b leden van de gemeenteraad en het College van B&W expliciet uitgesloten van het lidmaatschap van programmaraden met de uitdrukkelijke bedoeling om de advisering over het basispakket geen onderdeel te laten zijn van politieke discussie. Indien de vraagstellers met het stellen van deze vragen beogen invloed uit te oefenen op de samenstelling van het basispakket TV, dan is dat in strijd met de bedoeling van de wetgever.
De beantwoording van deze vragen is gebeurd in overleg met de Utrechtse Programmaraad.


---- --