Gemeente Amsterdam



De Stelling van Amsterdam

Werken aan de herstelling en kijken naar het fort

26 september 2006
-

Rond Amsterdam ligt een voormalige militaire verdedigingslinie, die bekend staat als de Stelling van Amsterdam. De Stichting Herstelling biedt jongeren een werkervaringsproject waarbij de Stelling wordt gerenoveerd.

De linie, aangelegd in de periode 1880- 1920, is een gesloten ring van Officiersdoos (toilet) van Fort Nigtevecht dijken met dammen en sluizen, van 135 kilometer lang met 45 forten.

De Stelling van Amsterdam ontleent haar kracht aan het water. Het gebied buiten de kring kon namelijk in twee dagen onder water worden gezet. Dit hield de aanvaller op voldoende afstand.

Stichting Herstelling

Verschillende forten zijn de werkplek voor de jongeren van de Stichting Herstelling, zo ook Fort Nigtevecht . Deze Stichting biedt jongeren met een grote afstand tot de arbeidsmarkt een werkervaringsproject. Hier leren ze timmeren, groenverzorging, metselen, dakbedekking etc en knappen daarmee de forten op van de Stelling van Amsterdam. Het mes snijdt zo aan twee kanten.

Albert van der Lugt, directeur en initiatiefnemer van Stichting Herstelling: "Naar goede ambachtslieden is volop vraag en dat zal voorlopig zo blijven. Ook de `ambachtsgeneratie' in onze regio vergrijsd. Dat betekent dat iemand die deze werkervaring goed gebruikt, een vaste baan moet Opgeknapte gangen van Fort Nigtevecht kunnen vinden."

Herstelling heeft nog plek voor nieuwe deelnemers. GeĂŻnteresseerde jongeren kunnen zich melden bij de jongerenloketten van het DWI.

Komende zaterdag, 30 september, zijn de forten van de Stelling van Amsterdam te bezoeken tijdens het laatste weekend van de fortenmaand.