Partij van de Arbeid


Den Haag, 27 september 2006


Wouter Bos: het gaat goed met de economie maar niet met de samenleving


"Na het zuur zou het zoet komen. Het is de grootste gebroken belofte van dit kabinet". Dat zei PvdA fractievoorzitter Wouter Bos tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Hij wees er op dat het zoet van 2006 en 2007 in geen verhouding staat tot het zuur van de jaren daarvoor. "Gezinnen hebben de afgelopen jaren 9 miljard ingeleverd en krijgen nu 2 miljard. Dat is niet zoet, maar bitter."


Tijdens het debat gaf Bos aan gelukkig te zijn dat het Nederland economisch beter gaat. Maar volgens Bos betekent dat niet dat het ook goed gaat met de samenleving. Veel sociale kwesties lijken "ineens" te zijn opgelost terwijl dat in werkelijkheid niet het geval is. Bos: "de meest spectaculaire verdwijntruc heeft plaatsgevonden op het gebied van integratie. Terwijl het onbegrip tussen autochtonen en allochtonen alleen maar is toegenomen en de leefbaarheid in veel wijken nog steeds te wensen over laat."


Wouter Bos haalde fel uit naar het CDA. Volgens Bos hebben de christen-democraten zich in drie kabinetten overgeleverd aan het neo-liberalisme. In het nieuwe verkiezingsprogramma van het CDA ziet weinig aanleiding om te denken dat dat gaat veranderen. Bos: "De passie waarmee ik deze dagen het CDA de belangen van hogere inkomens hoor verdedigen is een passie die ik de afgelopen jaren maar zelden gehoord heb over de positie van gehandicapten of chronisch zieken".


Volgens Bos heeft het kabinet de afgelopen jaren onvoldoende moreel leiderschap getoond. Bos: "In dit land is een totale verwarring ontstaan over wie we zijn, wat we van elkaar accepteren, wat ons bindt en waarin we rustig van elkaar mogen verschillen. Ik heb de minister president meermalen gecomplimenteerd dat hij het onderwerp Normen en Waarden de Nederlandse politiek binnen bracht. Maar juist bij deze vragen had hij moreel leiderschap moeten tonen en dat heeft hij niet gedaan."