Ingezonden persbericht


Persbericht - 27 september 2006

Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam opnieuw beste ziekenhuis van Nederland

Jaarlijkse enquête van Elsevier en onderzoeker-beleidsadviseur Peter Lagendijk

AMSTERDAM, 27 september 2006 - Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam is het beste ziekenhuis van Nederland. Dit blijkt uit de jaarlijkse enquête van het weekblad Elsevier en onderzoeker-adviseur Peter Lagendijk naar 'De beste ziekenhuizen'. Ook in 2005 stond het OLVG bovenaan.

Medisch en verpleegkundig is het OLVG de absolute winnaar. Het scoort onder meer hoog bij de specialismen chirurgie, cardiologie en orthopedie. Dat zeggen de huisartsen, specialisten, verpleegkundigen en ziekenhuisbestuurders die voor deze enquête zijn ondervraagd.

Op nummer 2 staat het St. Antonius Ziekenhuis te Nieuwegein. Derde is het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond. Opvallendste nieuwkomers in de top-10 zijn het Waterlandziekenhuis in Purmerend en het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam. De slechtste instellingen zijn het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal, Ruwaard van Putten in Spijkenisse en de IJsselmeer Ziekenhuizen in Lelystad.

Het beste universitaire medische centrum is het AMC in Amsterdam, met een uitmuntend complex van operatiekamers en intensive cares. Het AMC blinkt ook uit in chirurgie en in maag-, darm-, en leverziekten. In 2005 was het eveneens het best scorende universitaire medische centrum.

De allerbeste algemeen chirurgen van 2006 zijn volgens Elsevier te vinden in ziekenhuis Nij Smellinghe te Drachten, het Waterlandziekenhuis in Purmerend en het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland. Het Amsterdamse Slotervaart ziekenhuis heeft de beste geriaters. Ook de beste oncologen bevinden zich in 2006 in Amsterdam: in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. Verder in Elsevier: een nieuwe methode om ziekenhuizen per specialisme en per aandoening te vergelijken. MediQuest, een onafhankelijk instituut dat samenwerkt met Independer.nl (actief in financiële dienstverlening en gezondheidszorg), analyseerde onder meer prestatie-indicatoren van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en gegevens van de Consumentenbond.

De resultaten voor zeven specialismen zijn vergeleken met het onderzoek van Elsevier en Peter Lagendijk. Achttien ziekenhuizen blijken 'superspecialismen' in huis te hebben. Het AMC in Amsterdam (chirurgie en geneeskunde) en het Ziekenhuis Zeeuws-Vlaanderen in Terneuzen (neurologie/neurochirurgie en orthopedie) scoren elk zelfs twee keer. Het Atrium Medisch Centrum in Kerkrade is het meest 'transparante' zieknhuis en geeft het meeste inzicht in het eigen wel en wee.

Uit aanvullend onderzoek naar de bedrijfsvoering, dat Deloitte Consultancy in samenspraak met Elsevier heeft verricht, blijkt dat het St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein de meest 'evenwichtige' organisatie is met bijvoorbeeld een doelgericht en succesvol ict-beleid.

Elsevier/Peter Lagendijk
De top-10 ziekenhuizen van 2006

* Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, Amsterdam

* Sint Antonius Ziekenhuis, Nieuwegein

* Elkerliek Ziekenhuis, Helmond

* Waterlandziekenhuis, Purmerend

* Ikazia Ziekenhuis, Rotterdam

* Twenteborg Ziekenhuis, Almelo

* Streekziekenhuis Midden-Twente, Hengelo

* BovenIJ Ziekenhuis, Amsterdam

* Ziekenhuis Hilversum*, Hilversum

* Deventer Ziekenhuizen, Deventer

* Inmiddels gefuseerd met Ziekenhuis Gooi-Noord in Blaricum (nummer 62)

Noot voor de redactie:


Ingezonden persbericht