Vakbonden verzoeken Colombia om naleving werknemersrechten

Cnv

CNV: 'Maak eind aan dit onrecht'

De Internationale vakbeweging komt deze week in actie om een einde te maken aan het geweld en de schendingen van werknemersrechten in Colombia. Ook het CNV heeft zijn handtekening gezet onder een petitie aan de Colombiaanse ambassadeur in Nederland.

'Al jaren worstelt Colombia met het probleem van geweld en schendingen van werknemersrechten. Vorig jaar leidde dat tot stevige conclusies van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Er werd beterschap beloofd. Maar we zijn nu alweer bijna een jaar verder, en er is nog niks veranderd', verklaart CNV-voorzitter René Paas de actie.

In de petitie dringt de Nederlandse vakbeweging (CNV en FNV) vooral aan op het nakomen van de belofte om een permanente ILO-vertegenwoordiging toe te laten. Hierover is afgelopen juni een akkoord gesloten tussen de Colombiaanse overheid, werkgevers en werknemers. Paas: 'Maar ook met deze afspraak is tot nu toe niets gedaan. Wij vinden het hoogtijd om extra druk uit te oefenen op de Colombiaanse overheid. Er moet een einde komen aan het onrecht. Tenslotte gaat het hier wel om mensenrechten.' De permanente vertegenwoordiging is bedoeld om de sociale dialoog, collectieve onderhandelingen en de naleving van werknemersrechten te bevorderen.

Sociale dialoog
In de petitie benadrukt de vakbeweging daarnaast dat de Colombiaanse autoriteiten werk moeten maken van de sociale dialoog en dat er afspraken komen over de naleving van akkoorden. In het derde punt wijzen de bonden erop, dat er een einde moet komen aan het geweld tegen werknemers en vakbondsmensen. Ook mogen de daders van deze geweldsdelicten niet langer vrijuit gaan. CNV-voorzitter René Paas: 'Voor onze partnervakbond CGT zijn de verdwijningen en de moorden op vakbondsmensen hun grote probleem. Maar juist ook de marginalisering van de vakbeweging maakt hun het werk haast onmogelijk. Zij moeten de kans krijgen om hun werk te kunnen doen.'

Tot slot verzoekt de Nederlandse vakbeweging om het stopzetten van de herstructureringen van overheidsbedrijven, totdat er goed overleg is met de vakbeweging. Ook moeten eerst de internationale werknemersverdragen - die ook door Colombia geratificeerd zijn - nageleefd worden.

Andere Europese vakbonden, aangesloten bij het WVA, de IVVV en EVV, voeren deze week eveneens actie voor deze punten. De drie vakcentrales in Colombia kozen dinsdag 26 september als nationale actiedag.

Voor nadere informatie:
Margreet Vrieling, beleidsadviseur CNV Internationaal, tel. 030 - 2913614. Frieda Tax, voorlichter CNV Vakcentrale, tel 030 - 2913709 / 06 - 51723074