D66

Vragen van het Lid Koser kaya (D66) aan de minister van Buitenlandse Zaken over geheime CIA gevangenissen. Deze vragen dienen ter aanvulling van eerdere vragen van Koser Kaya en Bakker (vraagnr. 2050618790, Ingezonden 8 september 2006) en Koenders (Ingezonden 22 september 2006).

In hoeverre heeft de regering in het verleden gebruik gemaakt van informatie verkregen van de Amerikanen waarbij nu in het licht van de bekentenis van Bush er vanuit gegaan mag worden dat deze informatie verkregen is in de geheime CIA gevangenissen?

Is het zo dat, gezien de verklaring van de ministers van Buitenlandse Zaken dat in het vervolg nadrukkelijk aan de Amerikanen gevraagd zal worden hoe de informatie verkregen is en dat indien de informatie verkregen is als gevolg van het gebruik maken van het CIA programma waarvan de geheime gevangenissen onderdeel zijn, Nederland geen gebruik zal maken van deze informatie in de strijd tegen terrorisme? Zal dit nog extra worden gecontroleerd? Zo ja, hoe, zo neen, waarom niet?

Wat is uw reactie op de door president Bush voorgestelde wetgeving om het begrip martelingen zo eng te interpreteren dat handelingen die Nederland en de Europese Unie wel als zodanig interpreteert in Amerika niet meer als marteling worden gezien en dus toegestaan zijn? Op welke manier zult u bilateraal en in europees verband proberen deze wetgeving tegen te houden in haar huidige vorm?

27-9-2006 11:02