Gemeente Amsterdam



Restauratie Oude Kerk kan starten door extra bijdrage Gemeente

27 september 2006
-

Het college van B&W stelt EUR 974.000,- extra beschikbaar voor de restauratie van de Oude Kerk. De Stichting Oude Kerk kampte met problemen met de financiering van de restauratie, maar door de extra bijdrage kan de restauratie nu daadwerkelijk starten. De restauratie betreft vooral de reparatie van de bijzondere zerkenvloer, die verzakt is.

Wethouder Tjeerd Herrema: "Dit is een mooi verjaardagscadeau voor de Oude Kerk die dit jaar zijn 700-jarig jubileum viert. Op 17 september 1306 werd de kerk gewijd door de Bisschop van Utrecht. Dit was als het ware het spirituele begin van Amsterdam. Met het extra geld voor de restauratie willen we bijdragen aan het behoud van het oudste gebouw van de stad en één van de belangrijkste historische kerken in Nederland."

Geschiedenis van de Oude Kerk
De Oude Kerk is het oudste gebouw van Amsterdam. Op de plaats waar de Oude Kerk staat, stond reeds in de 13de eeuw een kleine houten kapel met een begraafplaats. In de tweede helft van de 13de eeuw werd de houten kapel vervangen door een stenen zaalkerk met een toren. De Oude Kerk is een mooi voorbeeld van Hollandse baksteengothiek. De kerk heeft houten tongewelven en hoge spitsboogvensters. Problemen met de kap hebben in 1951 geleid tot de sluiting van de kerk, waarna een 24 jaar durende restauratie plaatsvond. Tussen 1994/98 is de kerk opnieuw gerestaureerd, waarbij het klimaat in de kerk werd verbeterd en het glas in de vensters werd beschermd.

De kerk heeft momenteel diverse functies: Niet alleen biedt de kerk onderdak aan een bloeiende kerkelijke gemeente, maar de kerk is tevens een levendig cultureel centrum, een muziekgebouw met drie beroemde orgels en een schitterende akoestiek én een belangrijke toeristische trekpleister.

Zerkenvloer
In de Oude Kerk hebben meer dan tienduizend mensen hun laatste rustplaats gekregen, waaronder vele prominente Amsterdammers zoals de eerste vrouw van Rembrandt, Saskia van Uylenburch. Bijzonder is dat de grafpakketten onder de zerkenvloer nog voor een belangrijk deel intact zijn. In veel Middeleeuwse kerken in Nederland zijn alle graven in de loop der tijd geruimd.
De restauratie van de vloer bestaat uit het repareren van beschadigde zerken en het ter plaatse aanbrengen van een stabiliserende zandlaag om verdere verzakkingen te voorkomen. Het Bureau Monumenten & Archeologie zal tijdens het werk archeologisch en bouwhistorisch onderzoek uitvoeren.

De restauratie betreft niet alleen de zerkenvloer. Daarnaast vindt er cascoherstel plaats (plaatselijk herstel van voegwerk van de muren, fundering stoepen, reparaties aan dak, kozijnen en ramen), worden de binnengevels gestuct en wordt de onderbouw van het orgel gerestaureerd.

Het extra budget is beschikbaar gesteld uit de restanten van het Gemeentelijk Restauratie Uitvoeringsprogramma 2006-2011. In 2004 is reeds 1,6 miljoen euro voor de restauratie van de Oude Kerk beschikbaar gesteld.