Gemeente Amsterdam



Begroting 2007: Geld voor kwaliteit en kansen

27 september 2006
-

Mensen maken Amsterdam. Het programakkoord 2006 - 2010 vormt het uitgangspunt van de Begroting 2007. Volgend jaar investeert Amsterdam ruim 100 miljoen in kwaliteit en kansen. Het nieuwe college kiest voor kwaliteit van leven in de stad: veiligheid, extra geld voor de zorg, meer groen en een gezonde lucht. Terwijl het Rijk bezuinigt op armoedebestrijding, zal dit college zich juist inspannen om ervoor te zorgen dat Amsterdammers financieel kunnen meedoen aan de samenleving. Het college wil investeren in kansen voor Amsterdammers. De focus ligt op de kinderen van de stad: kinderen moeten zich kunnen ontworstelen aan armoede en hun talenten benutten. Er komt extra geld voor het bestrijden van schooluitval en voor het verbeteren van onderwijs.

Het college wil Amsterdam terugbrengen in de top 5 van aantrekkelijke Europese hoofdsteden voor internationale investeerders. Ook maakt het college zich afrekenbaar op 40 concrete punten. In het begrotingspakket voor 2007 worden tenslotte de rekeningen uit vorige bestuursperioden zoveel mogelijk voldaan.

Kwaliteit van leven in de stad

Veiligheid

Veiligheid is een basisrecht voor alle Amsterdammers. Het College wil criminaliteit, overlast door jeugdigen en verslaafde veelplegers stevig blijven aanpakken. Om snel en doeltreffend te kunnen reageren op overlast situaties in de stad - veroorzaakt door jeugdgroepen en/of verslaafden - zullen vliegende brigades worden opgericht, waarvoor EUR 1,5 miljoen is uitgetrokken. Ook gaat in 2007 de aanpak harde-kern jeugddoor (met een investering van EUR 2,5 miljoen). De aanpak verslaafde veelplegers zal worden geïntensiveerd (EUR 1 miljoen). Volgens een laatste meting in april 2006 zijn in Amsterdam 2600 veelplegers, waarvan 90% verslaafd is. Deze groep wordt aangepakt door een combinatie van interventies op het terrein van zorg, justitie en openbare orde. Ook het Stedelijk project Toezicht en Handhaving (EUR 0,5 miljoen), waarbij wordt ingezet op minder, maar duidelijker regels, consequente handhaving van regels en uniform optreden zal - samen met het flexibel cameratoezicht (EUR 1 miljoen) - doorgaan. Daarnaast wordt in nauwe samenwerking met Wij Amsterdammers een plan uitgevoerd, waarmee radicalisering op tijd wordt gesignaleerd en aangepakt.

Armoedebestrijding

De bezuinigingen van het rijk op het armoedebeleiddraait Amsterdam terug. In 2007 investeert het college hiervoor extra EUR 16 miljoen. Voor de regelingen waarvan de inkomensgrens bepalend is, is de grens verschoven worden van 105% naar 110% van het wettelijk sociaal minimum. De totale kosten zijn geraamd op EUR 2,5 miljoen. Voor 2007 betekent dit extra lasten van EUR 1 miljoen. In het Programakkoord is bovendien afgesproken dat de doelgroep voor het Amsterdamse armoedebeleid wordt vergroot. Daarnaast zal in 2007 een pilot worden gedaan op het gebied van schuldhulpverlening aan jongeren.

Zorg

De zorg moet toegankelijk, kwalitatief goed en betaalbaar blijven voor alle Amsterdammers. Op 1 januari 2007 wordt de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) ingevoerd. De centrale stad en stadsdelen zullen steeds meer verantwoordelijkheden en taken op het gebied van zorg krijgen. Amsterdam grijpt de invoering van deze wet aan om de dienstverlening aan burgers daadwerkelijk te verbeteren, daarbij voortbouwend op de ervaringen en verbeteringen die bij de uitvoering van de Wet Voorzieningen gehandicapten (Wvg) zijn gerealiseerd. In het kader van de WMO gaat Amsterdam de huishoudelijke verzorging (voor hulpbehoevenden) voor zijn rekening nemen. Ook zal Amsterdam subsidies (EUR 5 miljoen) verstrekken op het terrein van mantelzorg, maaltijdverstrekkingen en vrijwillige thuiszorg. Voor de opvang van zwerfjongeren is EUR 1,7 miljoen uitgetrokken.

Prostitueeskunnen straks in Amsterdam op één plaats terecht voor hulp, advies, gezondheidszorg en bescherming. Door de oprichting van een prostitutiecentrum, waar gratis en gespecialiseerde hulpverlening wordt geboden, zal de positie van deze vrouwen worden versterkt. Het college besteedt hier EUR 2 miljoen aan.

Stedelijke Ontwikkeling
Amsterdam is voor veel mensen een geliefde plek om te wonen. Om mensen de kans te geven zich in Amsterdam te vestigen moet de stad zorgen voor ruimte. Het bestaan van verschillende woonmilieus in de regio komt tegemoet aan individuele wensen. Het college wil de komende vier jaar 20.000 woningen in aanbouw nemen. Door de verslechterde toestand in het vereveningsfonds is er voor bouwplannen weinig geld beschikbaar. Er wordt EUR 4 miljoen beschikbaar gesteld voor het stimuleren van de woningproductie, waaronder EUR 3 miljoen voor `doelgroepwoningen', zoals woningen voor ouderen, grote gezinnen en gehandicapten.

Gezonde lucht, groen, sport
De luchtkwaliteit moet verbeteren en daarom geeft het college grote prioriteit aan de uitvoering van het Actieplan Luchtkwaliteit Amsterdam, dat in 2006 is vastgesteld. Het hoofddoel is het oplossen van bestaande knelpunten ten aanzien van de luchtkwaliteit in de stad in 2010. Het gaat daarbij om fijn stof (PM10) en stikstofdioxide (NO2). Ook de rijksoverheid en de provincie Noord-Holland verrichten momenteel extra inspanningen om de luchtkwaliteit versneld te verbeteren. Het college van Amsterdam wil hiervoor EUR 6,5 miljoen in 2007 uittrekken. De komende jaren wil het College zorgen voor meer groen in de stad. Voor 2007 betekent dat een investering van .EUR 6 miljoen. Om te zorgen dat meer Amsterdammers gaan sporten en kunnen sporten, investeert Amsterdam EUR 16 miljoen in sportaccommodaties en EUR 1 miljoen voor sportstimulering.

Investeren in kansen

Economie
De positie van Amsterdam in de Europese kopgroep van economisch aantrekkelijke regio's staat onder druk. Om Amsterdam terug te brengen in de Europese top 5 is Amsterdam Topstad de komende jaren leidraad. Het programma is gericht op het beter gebruik maken van de concentratie van kennis en creativiteit in Amsterdam. Voor 2007 is voor Topstad EUR 13,5 miljoen gereserveerd. De komende maanden wordt dit nader uitgewerkt.
De economie van de stad vraagt om een optimale bereikbaarheid, een goede verkeersveiligheid en sociale veiligheid in het openbaar vervoer. Maar ook bruggen en tunnels in de stad moeten worden vernieuwd c.q.gerenoveerd en daarvoor heeft het college ruim EUR 18 miljoen begroot, waarvan EUR 14 miljoen voor de Hoge Sluisbrug. Groot onderhoud van het hoofdnet auto is in 2006 een verantwoordelijkheid van de centrale stad geworden. Voor grootschalige vervanging en groot onderhoud van het hoofdnet auto is EUR 3,7 miljoen gereserveerd.

Amsterdam heeft EUR 200.000 gereserveerd voor een experiment met gratis openbaar vervoer voor Park & Ride voorzieningen. Ook is er een bedrag van EUR 0,2 miljoen euro gereserveerd voor een eventuele autoloze zondag in 2007. Verder is er EUR 5,2 miljoen beschikbaar voor uitvoering van het Meerjarenplan Fiets.

Onderwijs en Inburgering
Onderwijs is de belangrijkste succesfactor voor Amsterdammers en cruciaal voor de emancipatie van de Amsterdamse jeugd. Daarom is het van het grootste belang dat er een voorschool is en een brede school. En vooral dat ouders bij het onderwijs worden betrokken, dat vroegtijdig schoolverlaten wordt tegengegaan en dat er wordt toegezien op leerplicht en voldoende stageplaatsen. Zo zal onder andere in het komend schooljaar op 22 scholen een programma worden uitgevoerd in het kader van Huisbezoeken in primair onderwijs en voortgezet onderwijs, waarvoor het college een EUR 0,5 miljoen wil uittrekken. Het motto `Kinderen Eerst' (EUR 7,1 miljoen) geeft een nieuwe impuls aan het samenwerken met de stadsdelen, uitbreiding en versterking van het preventieve jeugdbeleid en vooral de opvoedingsondersteuning.

In het kader van Wij Amsterdammers wordt een plan uitgevoerd met als doel de sociale samenhang in de stad te vergroten. In 2007 legt Wij Amsterdammers zich onder meer toe op positief contact tussen de Amsterdammers onderling en de mensen met de stad. Het ondersteunen van burgerinitiatieven en het uitbreiden en verbinden van de vele netwerken in Amsterdam zal de komende tijd centraal staan. Ook zal het bureau discriminatie en ontoelaatbaar gedrag in de openbare ruimte aanpakken. Via onder andere inburgeringstrajecten, projecten gericht op het vroegtijdig schoolverlaten, stagebeleid en leerplichthandhaving zullen de deelnemers daaraan ook (sociale) vaardigheden leren. Amsterdam is zelf aan de slag gegaan om de inburgering te versnellen. Omdat het rijk te weinig middelen beschikbaar stelt, investeert de hoofdstad hier fors in. Omdat inburgering meer is dan de taal leren zal er extra aandacht zijn voor cultuur en geschiedenis van Amsterdam. Voor het totale programma Taal/Wij Amsterdammers is EUR 5,5 miljoen gereserveerd.

Media en Kunst

Amsterdam streeft ernaar te behoren tot de internationale topsteden op het gebied van kunst en cultuur. 2007 is het themajaar Music and Dance. In het kader van het themajaar worden er prioriteiten voor het Muziekgebouw aan 't IJ en het Holland Festival. Hiervoor is EUR 0,25 miljoen vrijgemaakt. Voor het meerjarenonderhoud van het Muziektheater trekt het college EUR 2 miljoen uit. FunX zendt urban muziek van zeer diverse culturele achtergrond en een mix van informatie, educatie en cultuur uit, gemaakt door en voor multiculturele grotestadsjongeren. Het college heeft hiervoor EUR 0,3 miljoen gereserveerd.

Concreet en afrekenbaar

40 Indicatoren

Het College heeft beloofd het programakkoord binnen 150 dagen te vertalen in concrete meetbare doelen. Bij de begroting 2007 wordt voorgesteld 40 indicatoren te gebruiken zodat de gemeenteraad en de Amsterdammers kunnen zien in hoeverre de doelstellingen gehaald worden. Voorbeelden hiervan zijn het aantal nieuwe buitenlandse bedrijven (in 2007: van 73 naar 83 bedrijven) en de positie van Amsterdam op de ranglijst Europese toeristensteden (van 8 naar 7 in 2007), het aantal overlastgevende jeugdgroepen (in 2007 van 119 naar 104). Ook het aantal kinderen dat de Nederlandse taal beheerst, jongeren die na melding bij het jongerenloket terug naar school zijn gegaan, aan het werk of op weg naar werk (in 2007 van 58% naar 80%). Een indicator is ook het aantal Amsterdammers met taal- en inburgeringsachterstand (in 2007 van 105.000 naar 72.500).

Oude rekeningen

Het college heeft te maken met rekeningen uit vorige bestuursperioden, waar schoon schip mee moet worden gemaakt. Zo voert Amsterdam grote bodemsaneringen uit, zoals de saneringen van de Diemerzeedijk en de Westergasfabriek die nu zijn afgerond. De sanering van het terrein van de voormalige Oostergasfabriek is halverwege de uitvoeringsfase. Het college heeft hiervoor aanvullend EUR 7,6 miljoen vrijgemaakt.

De extra kostenoverschrijding van de Noord/Zuidlijn en het indexeringsrisico wil het college dekken door in 2007 EUR 1,9 miljoen structureel uit te trekken en vanaf 2008 jaarlijks EUR 0,9 miljoen structureel.