Socialistische Partij

SP geeft Hoogervorst huiswerk

27-09-2006 * Gisteravond is op voorstel van de SP in de Eerste Kamer de stemming aangehouden over de wijziging van de Wet BIG, die de taken en bevoegdheden regelt van mensen die werken in de individuele gezondheidszorg. SP-senator Tineke Slagter, die ook sprak namens de vier andere fracties, droeg minister Hoogervorst op om nog eens goed na te denken.

De wet moet verzekeren dat patiënt te maken krijgen met bevoegde en bekwame beroepsbeoefenaren; artsen, verloskundigen en verpleegkundigen die zich regelmatig scholen en voldoende werkervaring hebben. Zij zijn verplicht om zich elke vijf jaar te laten registreren in het zogenoemde 'BIG'-register. Dat is een goede zaak. Beroepsbeoefenaren die niet meer met directe patiëntenzorg bezig zijn worden na vijf jaar uit het register geschreven en mogen dan ook niet meer hun titel voren. Op dit laatste punt klonk in de Eerste Kamer felle kritiek.

Tineke Slagter Slagter hield de minister voor dat arts zijn niet alleen een beroep is, maar een deel van je identiteit. 'Ik weet hoe een lichaam er van binnen en van buiten uitziet en ik weet ook veel van de angsten en onzekerheden die mensen bezighouden en van de manieren waarop ze daarmee proberen om te gaan. Dat is kennis en ervaring die niet verloren gaat als je niet meer actief als huisarts praktijk voert.' De minister liet zich niet overtuigen dat het niet past om artsen die niet meer praktiseren te verbieden om zich arts te noemen - hetzelfde geldt ook voor verpleegkundigen en verloskundigen.

Totdat de minister een voor alle beroepsgroepen aanvaardbare oplossing heeft gevonden is op voorstel van de SP de stemming aangehouden.