Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 190

datum: 27 september 2006

Amersfoort start met afkoppelen riolering in oude wijken

De komende jaren wordt het gemengde riool in de Spoorstraat, Korte Bergstraat, Evertsenstraat, Trompstraat, De Ruijterstraat en de straten van het project 'Berg 6' een gescheiden riool. Hiervoor wordt een nieuw regenwaterriool aangelegd. Dit vraagt om medewerking van bewoners.

De gemeente Amersfoort start binnenkort met de afkoppeling van regenpijpen in oude wijken. Hierdoor verdwijnt het regenwater niet meer in het vuilwaterriool, maar vloeit het direct af naar het oppervlaktewater of infiltreert het in de bodem. Voor het afkoppelingsproces gebruikt de gemeente bestaande herinrichtingsplannen. Wanneer oude riolen gerenoveerd worden, of straten opnieuw worden ingedeeld, wordt tegelijkertijd een regenwaterriool aangelegd. Dit bespaart veel overlast voor de bewoners.

Bewoners van de straten moeten toestemming geven voor het afkoppelen van hun regenpijpen. Zij krijgen een folder waarin de plannen worden uitgelegd en waarin hen om hun medewerking gevraagd wordt. Wethouder Hans van Daalen: "Bij een goede leefbaarheid in de stad horen ook zaken als een goed werkend riool. Met een apart regenwaterriool kunnen we ervoor zorgen dat de vuilwaterriolen het afvalwater beter aankunnen. Als we de toestemming krijgen van de bewoners, wordt het ook mogelijk om dit waar te maken."

Wijken die gebouwd zijn voor de jaren veertig van de vorige eeuw hebben een gemengd rioolsysteem. Dit houdt in dat het afvalwater en het regenwater in één riool worden afgevoerd. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft in januari 2005 ingestemd met het afkoppelplan. Daarbij wordt gestreefd naar een situatie, waarin het afvalwater van het regenwater gescheiden wordt. Dit heeft als groot voordeel dat het bestaande rioolsysteem minder wordt belast, waardoor de kans op het overlopen van de riolering afneemt. Daarnaast wordt er minder water naar de afvalwaterzuiveringsinstallatie afgevoerd.

Informatie: Erwin Veldhuizen, afdeling communicatie Stedelijke Ontwikkeling en Beheer (SOB), telefoon 033 469 47 82 of e-mail: wr.veldhuizen@amersfoort.nl.


---- --