GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

Lagendijk: Turkije-rapport terug op de rails

Straatsburg, 27 september 2006 - Vandaag kreeg het rapport van CDA-er Eurlings over de door Turkije geboekte vooruitgang voor toetreding tot de EU de steun van een grote meerderheid in het Europees Parlement. GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk (voorzitter Turkije-delegatie) is tevreden met het resultaat en noemt het aangenomen rapport 'kritisch en fair'.

Lagendijk heeft een meerderheid van de parlementariërs achter zijn voorstellen gekregen. Zo is de erkenning van de Armeense genocide niet langer als voorwaarde voor toetreding gepresenteerd. Ook is de passage over Cyprus evenwichtiger gemaakt.

"Samen met de andere fracties heb ik er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat het rapport meer in balans zou komen. Ik wilde terug naar het eerder gevonden compromis, zodat de uiteindelijke tekst niet misbruikt kan worden door diegenen die tegen Turkse hervormingen en EU toetreding zijn. Gelukkig is Eurlings na onze noodkreet op andere gedachten gebracht. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald", aldus Lagendijk.

Volgens Lagendijk blijft het de taak van het Europees Parlement om druk uit te oefenen op Turkije, zodat de noodzakelijke hervormingen geïmplementeerd worden. "Een kritische houding vanuit Europa blijft nodig, maar dat kan het beste door intensieve samenwerking en niet door de deur dicht te gooien. Het is daarom van groot belang om de hervormingsgezinde Turken een duwtje in de rug te geven. "


____________________________________

Anita de Horde
Persvoorlichter
GroenLinks in de Europese Unie
Tel: 0032 228 414 71
Gsm: 0031 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.eu.int www.groenlinks.nl/europa