Ingezonden persbericht


75 KORENWOLVEN GEBOREN IN BLIJDORP

In Diergaarde Blijdorp zijn deze zomer 75 korenwolven geboren uit 12 nesten. Omdat de dieren voor hun winterslaap worden gewogen en gechipt, zijn ze alleen vandaag heel even te zien voor een handvol fotografen. Sinds 2000 coördineert Blijdorp op verzoek van het Ministerie van Landbouw het fokprogramma van voor Europese hamsters. De basis werd gelegd door vijftien wilde hamsters die in 1999 in Zuid-Limburg werden gevangen. De bedoeling was om hun nakomelingen op den duur weer te herintroduceren, want de Europese hamster was praktisch uitgestorven in het gebied van herkomst. Inmiddels zijn er de afgelopen jaren al zo'n 439 uitgezet door Blijdorp. Sinds eind vorig jaar doet ook Gaia Park, de nieuwe Limburgse dierentuin, mee aan de fok.

De dieren zijn in Blijdorp gehuisvest achter de schermen in het oude gebouw van de Educatieve Dienst. Hier zijn tientallen opstellingen gemaakt waar de circa 140 hamsters ongestoord in winterslaap kunnen gaan en in het voorjaar de liefde kunnen bedrijven. Overigens is dat nogal een tamelijk riskante aangelegenheid die uit veiligheid alleen gebeurt onder begeleiding van een verzorger. In de paartijd, die plaatsvindt in mei en juni, laten de verzorgers een aantal stelletjes per avond met elkaar kennis maken. Vaak is het binnen een kwartier al duidelijk of het wat gaat worden tussen de twee of niet. Dit hangt af van de paringsgezindheid van het vrouwtje. Als zij niet bereid is tot paring ontaardt dit meestal in pittige gevechten, soms zelfs met dodelijke afloop. Om dit te voorkomen waken de verzorgers nachtenlang bij de hamsters en grijpen onmiddelijk in, indien dit nodig is. De opstellingen zijn zo gemaakt dat zij de hamsters makkelijk kunnen verenigen maar ook scheiden.

Er wordt met drie verschillende foklijnen gewerkt. Een met puur Nederlandse dieren, een gemengde Nederlands/Belgische lijn en een lijn met Nederlandse en Duitse dieren. De foklijnen worden in hun eigen reservaat uitgezet zodat kan worden onderzocht welke lijn het succesvolst is. Tot dusver blijken dit de hamsters te zijn van gemengd bloed en een grotere genetische varieteit. die hamsters krijgen de meeste jongen per worp, gemiddeld zo'n zes dieren.

De jonge hamsters gaan in oktober tot eind maart in winterslaap en zullen pas volgend voorjaar onder beheer van Alterra worden uitgezet in een van de zes kernleefgebieden in Zuid-Limburg. In 2002 was de hamster bijna uitgestorven. Nu telt Zuid-Limburg meer dan 400 hamsterburchten!

POSTZEGELSERIE BEDREIGDE DIEREN

Op 4 oktober, werelddierendag, geeft TPG Post in samenwerking met Blijdorp een hele bijzondere postzegelserie uit als voorloper op het 150-jarig Jubileum van de Rotterdamse Diergaarde in 2007. De serie bestaat uit 12 postzegels van bedreigde diersoorten die in Blijdorp toonaangevend zijn. Naast een postzegelvel, zijn er twee verschillende postzegelmapjes van elk 6 postzegels en een full-colour postzegelboekje met informatie over de dieren. De postzegels bevatten een speciale techniek. Een bijbehorende screener maakt het mogelijk om een in microdruk verborgen boodschap te lezen. Leuk voor de kinderen

KINDERBOEKENWEEK IN DIERGAARDE BLIJDORP

De Kinderboekenweek (4 t/m 14 oktober) met het thema 'De Leeuw is Los' gaat zeker niet aan Diergaarde Blijdorp voorbij. Op woensdagmiddag 11 oktober bezoeken ca. tien kinderboeken-schrijvers en illustratoren de Diergaarde. Zij zullen zich op opvallende wijze door de dierentuin bewegen, zingen, spelen, tekenen en minivoorstellingen verzorgen. Bezoekers kunnen hun favoriete schrijver persoonlijk ontmoeten en hun boeken laten signeren. Auteurs die komen zijn o.a.: Vivian den Hollander, Tosca Menten en Mirjam Mous. De schrijversdag is een samenwerking van Unieboek bv met Diergaarde Blijdorp. Kijk in oktober op www.diergaardeblijdorp.nl voor het gedetailleerde programma. Ook op andere dagen in de kinderboekenweek zijn er extra activiteiten in Blijdorp. Door de tuin heen zijn bij diverse dierverblijven verwijzingen naar boekfragmenten te vinden waarin dieren een rol spelen. Een soort literaire route dus. Bij het Oceanium kan een bezoek worden gebracht aan de Zoo-bibliotheek. Voor schoolkinderen is een speciaal lesprogramma opgezet wat kwa boekingen een enorm succes is. Ruim 10.000 leerlingen nemen hieraan deel! De hogere klassen krijgen als kinder-boekenweekgeschenk een boekje over babydieren, geschreven door Blijdorp en uitgegeven door Winklerprins. Ook kinderen die in de boekhandel een boek kopen van de desbetreffende uitgeverij krijgen dit kinderboekenweekgeschenkje.

MOORDENAAR NEUSHOORN VEROORDEELD IN REALISTISCHE RECHTSZAAK

Aanstaande woensdag wordt Zoo Crime Investigation in Blijdorp afgesloten met een heuse rechtzaak. Duizenden kinderen hebben de afgelopen drie maanden geprobeerd om de mysterieuze (fictieve) moord op neushoorn Nero in Diergaarde Blijdorp op te lossen. Uit de negen mogelijke verdachten hebben de jonge speurders massaal een hoofdverdachte gekozen. Deze persoon (alle dierlijke verdachten gingen kennelijk vrijuit) wordt woensdag 27 september om 13.30 uur berecht in een speciaal ingerichte rechtzaal in Blijdorps EAUditorium. De Rechtbank en het Openbaar Ministerie in Rotterdam werken mee aan deze zaak en hebben rechter Louke de Bijl, een griffier, en officier van justitie Cora de Jong afgevaardigd om de zaak tegen de verdachte volgens de regels van het Nederlandse strafrecht te behandelen. 150 jonge speurneuzen zijn uitgenodigd om deze rechtzaak bij te wonen en om in een massaal jury-oordeel, aan de hand van keiharde bewijzen, de schuld van de verdachte, Rinus D. uit Vlaardingen vast te stellen.

Lange tijd was onduidelijk wie achter de verdwijning van neushoorn Nero stak, en wat het motief van het misdrijf was. Kinderen konden op de site van Diergaarde Blijdorp tips en meningen uitwisselen. Van deze mogelijkheid werd massaal gebruik gemaakt. Of de door hen aangewezen hoofdverdachte ook daadwerkelijk de dader is, zal moeten blijken uit de getuigenis van neushoorn-deskundige, dhr Van Linschoten, het betoog van politieagent Blauw en de bevindingen van forensisch expert, dhr. Punktlich. Ook Herman-Maarten de Boer (10 jaar), een van de kinderen die Blijdorp getipt heeft, zal als getuige worden gehoord. De emotionele neushoornverzorger, Stephan Timmermans, krijgt tenslotte de kans om zijn visie van het misdrijf te geven. Het belooft een interessant en spannend proces te worden. Diergaarde Blijdorp wil met deze rechtzaak de kwetsbare positie van de Aziatische neushoorns onderstrepen. Het OM en de rechtbank werken mee om het strafrecht ook voor kinderen toegankelijk en interessant te maken.


---

Voor persinformatie en het downloaden van persfoto's kunt u surfen naar: www.diergaardeblijdorp.nl/perskamer

Voor meer informatie kunt u ons bereiken op: 010 44 31 457 / 427