Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Barbara Barend wordt Goodwill Ambassador van het 'Mother and Child First' trainingsprogramma van Medical Knowledge Institute

Oostvoorne, 27 september 2006 - Presentatrice Barbara Barend wordt Goodwill Ambassador van 'Mother and Child First', het HIV/AIDS trainingsprogramma van Medical Knowledge Institute. MKI is een jonge, internationale non-profit organisatie die zich richt op scholing en informatievoorziening vanuit de overtuiging dat gezondheidszorg een mensenrecht is. Het opleidingsprogramma is bedoeld voor vroedvrouwen en andere gezondheidsmedewerkers ter preventie van de overdracht van HIV (en daarmee AIDS) van moeder op kind in ontwikkelingslanden.

De officiële benoeming van Barend vindt plaats tijdens een groot en spectaculair gala event op 4 november 2006 in het Wereldmuseum in Rotterdam. De avond staat volledig in het teken van fondswerving voor dit trainingsprogramma, dat een van de vele succesvolle initiatieven van het MKI is.

Barbara Barend: "Als Goodwill Ambassador van 'Mother and Child First' wil ik mensen laten inzien hoe groot de impact kan zijn van dit relatief eenvoudige project. Alles draait om het geven van de juiste educatie aan de lokale, eerste lijn zorgverleners in ontwikkelingslanden om AIDS en HIV-besmetting bij vrouwen en baby's te voorkomen. Die kennis moet tot alle lagen van een gemeenschap doordringen; het gaat om het creëren van een sneeuwbaleffect. Het is een voorrecht om mij als Nederlandse vrouw te mogen inzetten voor kansarme vrouwen in Afrika en om samen met het MKI te streven naar een toekomst waarin geen kinderen met HIV meer worden geboren."

Het HIV/AIDS Trainingsprogramma

Dit internationale trainingsproject is opgestart door MKI, in samenwerking met de Internationale Confederatie van Vroedvrouwen (ICM) en de steun van onder andere de WHO, het Nederlandse Rode Kruis en VU University Medical Center Amsterdam. Het project, gestart in maart 2006, is gebaseerd op het 'trainen van trainers' beginsel en heeft als doel het opleiden van specifieke HIV/AIDS trainers. Momenteel is het project ingezet in negen Zuid-Afrikaanse provincies. De vraag naar het trainingsprogramma is groot en 38 landen - leden van ICM - hebben reeds aangegeven dat de noodzakelijke kennis en informatie over de preventie, behandeling, zorg en steun met betrekking tot HIV en AIDS bij vroedvrouwen en andere gezondheidsmedewerkers ontbreekt. Het doel is om binnen vijf jaar in elk land een kritische massa van trainers van trainers te creëren.

Een interview met Barbara Barend kan worden aangevraagd via:

Influx PR - tel: +31 (0)55 366 3034; e-mail: margienke@influx-pr.com of gerline@influx-pr.com


- einde persbericht -

Over Medical Knowledge Institute

MKI is een internationale non-profit gezondheidszorgorganisatie die zich richt op scholing en informatievoorziening vanuit de overtuiging dat gezondheidszorg een mensenrecht is. De programma's zijn ontworpen om de kwaliteit en de humanitaire waarden van de gezondheidszorg te verbeteren, met name in ontwikkelingslanden. De doelstelling is om de levensomstandigheden van de bevolking te verbeteren, door medisch gerelateerde trainin­gen en workshops te geven aan plaatselijke hulpverleners. Hiervoor worden medische experts uit de hele wereld ingezet. The Medical Knowledge Institute is gevestigd in Nederland (Oostvoorne) en in 1999 opgericht door Dr. Harold E. Robles, oprichter en President Emeritus van het Albert Schweitzer Institute for the Humanities, en Dr. Peter J. Bittel, Chairman en CEO van The Futures Health Group. Meer informatie over de werkzaamheden, projecten, workshops en events van het MKI: www.infomki.org



Ingezonden persbericht