Ingezonden persbericht


Gelderse Milieufederatie blij met uitspraak Raad van State;

Gevolgen militair gebruik Veluwe onvoldoende onderzocht

De Raad van State heeft vandaag het besluit van de Ministerraad om de Eder- en Ginkelse Heide definitief aan te wijzen als militair oefenterrein vernietigd. De Gelderse Milieufederatie ziet daarmee haar beroep tegen het Structuurschema Militaire Terreinen (SMT) met succes bekroond. Volgens de Raad van State heeft het kabinet onvoldoende onderzocht wat de gevolgen zijn voor het natuurgebied de Veluwe.

In dit SMT zijn kaders vastgelegd voor het gebruik van militaire oefenterreinen in Nederland in de komende jaren. Een aantal van deze terreinen liggen in het natuurgebied de Veluwe. Bij de voorbereiding van het SMT hadden natuurorganisaties daarom al aangedrongen op een natuurtoets. Het Kabinet vond deze natuurtoets niet noodzakelijk. De Gelderse Milieufederatie ging in beroep tegen de vaststelling, omdat aan de hand van deze wettelijke toets het pas mogelijk is om goed te beoordelen of en hoe aanpassingen nodig zijn bij het oefenen in de beschermde natuur op de Veluwe. Het beroep was gericht op de concrete beleidsbeslissing in het Structuurschema om de Eder- en Ginkelse Heide definitief in gebruik te nemen als oefenterrein voor de luchtmobiele brigade.

De Raad van State heeft dit argument van de Milieufederatie onderschreven en concludeert dat op grond van de Vogel- en Habitatrichtlijn en de Flora- en Faunawet de effecten bij het in gebruik nemen van de Eder- en Ginkelse Heide onvoldoende onderzocht zijn. Daarop heeft de Raad van State een streep gehaald door de concrete beleidsbeslissing. Voor het overige deel van het Structuurschema acht de Raad zich door het ontbreken van concrete beleidsuitspraken niet bevoegd om uitspraken te doen.

De Gelderse Milieufederatie constateert dat het Kabinet net als alle andere gebruikers van de Veluwe gehouden is aan de Europese regels. De Milieufederatie verwacht dat het Kabinet nu snel met een natuurtoets komt, zodat ook de maatregelen om eventuele effecten op natuur te voorkomen of te compenseren genomen kunnen worden.

Gelderse Milieufederatie, 026-3523740
contactpersonen: Volkert Vintges (directeur), 06-44594122 Roelof van Loenen Martinet, 06-48310445

---

Dit bericht is verzonden door Christine Wevers

Meer weten over deze of andere onderwerpen?
Kijk op www.geldersemilieufederatie.nl

Gelderse Milieufederatie
Jansbuitensingel 14
6811 AB Arnhem
tel. 026 352 37 40
www.geldersemilieufederatie.nl (ook voor aan- en afmelden Nieuwsbrief)