Ingezonden persbericht


Fabel-kantoor tijdelijk door politie afgesloten

Op zaterdagochtend 23 september 2006 heeft de Leidse politie vanaf 11:00 uur de ingang van het kantoor van De Fabel van de illegaal afgesloten, en de Fabel-medewerkers buitengesloten. De politie heeft de medewerkers tevens gedwongen om hen toegang te verschaffen tot het kantoor voor een korte inspectie. Zou er niet meegewerkt worden, dan zou men de deur openbreken en het kantoor inspecteren zonder de aanwezigheid van een Fabel-medewerker. Pas na interventie van de advocaat van De Fabel en onder meer GroenLinks-raadslid Jos Posthuma mochten de Fabel-medewerkers rond 15:00 uur voor een aantal uur hun werkruimte betreden.

Het politie-optreden had te maken met een conflict tussen de gemeente Leiden en de organisatie Eurodusnie, die in hetzelfde complex gevestigd is als De Fabel. De gemeente wilde met een "noodbevel" de opening tegengaan van het in de zomer opgeknapte Eurodusniepand aan de Hooglandse Kerkgracht 4 en de Koppenhinksteeg 2b en 2c. De Fabel van de illegaal is gehuisvest op Koppenhinksteeg 2 en heeft een eigen opgang. De Fabel is geen partij in het conflict, en het noodbevel sloeg uitdrukkelijk niet op het afsluiten van nummer 2, maar daar heeft de politie ten onrechte geen rekening mee gehouden Meer over het conflict tussen de gemeente en Eurodusnie op de website van Eurodusnie:

De Fabel van de illegaal is boos op de gemeente vanwege het volstrekt overtrokken en onacceptabele politie-optreden waarbij urenlang de hele Koppenhinksteeg afgesloten was. De politie had ook geen enkel recht het pand van De Fabel te betreden. Het werk van De Fabel is door het politie-optreden ernstig bemoeilijkt. De positie van mensen zonder verblijfspapieren is bijzonder kwetsbaar en ze moeten er volledig op kunnen vertrouwen dat er geen politie komt op de plek waar ze hulp zoeken en dat hun eventuele dossiers in veilige handen zijn. De politie heeft uiteindelijk gelukkig slechts kort rondgekeken in het kantoor, naar eigen zeggen om zeker te stellen dat zich daar geen Eurodusnie-medewerkers zouden verstoppen.

Naar aanleiding van het conflict heeft Eurodusnie verklaard niet meer deel te nemen aan het legaliseringsproces van de panden aan de Koppenhinksteeg. Hoe dat zich verder zal ontwikkelen is niet bekend, maar De Fabel gaat in ieder geval door met het legaliseringsproces.

Onder de naam "Gezamenlijke Vrijplaatsen" hebben enkele Leidse organisaties op dinsdagavond 26 september bij het Leidse stadhuis geprotesteerd tegen het gemeentelijke ingrijpen. Ook daarover meer op de Eurodusnie-website . Overigens maakt De Fabel van de illegaal, anders dan de naam wellicht doet vermoeden, geen deel uit van het verband van de "Gezamenlijke Vrijplaatsen".

De Fabel van de illegaal

***********************************************

***********************************************

DE FABEL VAN DE ILLEGAAL
Koppenhinksteeg 2, 2312 HX Leiden, The Netherlands +31-71-5127619 (tel), +31-71-5134907 (fax),
info@defabel.nl (e-mail),
www.defabel.nl (Website), www.gebladerte.nl (Archief). Bereikbaar op maandag, woensdag, vrijdag/
open at Monday, Wednesday, Friday: 14:00-17:00.
Spreekuur illegalen: woensdag/
consultation for undocumented: wednesday 14:00-17:00. Girorekening 4418467 t.n.v. De Fabel van de illegaal, Leiden.