Gemeente Utrecht


2006 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
113 Vragen van de heer J.A. Kleuver
(vragen binnengekomen op 27 september 2006)

Evenementen geven dynamiek aan de samenleving en bevorderen het culturele en sportieve stadsleven en moeten in het algemeen worden toegejuicht. Kenmerkend voor een evenement is dat het bezoekers trekt, tijdelijk het leven in een buurt of wijk beïnvloedt en dat er soms risico's aan verbonden zijn.
Om een en ander te reguleren heeft de gemeenteraad het 'kader evenementen 1996' vastgesteld. Daarin staan regels, zoals over het aanvragen van vergunningen, over de communicatie met belanghebbenden etc. verwoord, waardoor een evenement prettig verloopt en belanghebbenden eventuele bezwaren kunnen aantekenen. Een van de regels is die een rol speelt is dat de vergunningsaanvraag van tevoren in een Utrechts huis-aan-huisblad gemeld wordt, ook hier om de mogelijkheid open te houden om bezwaren in te dienen.
Een ander vast punt in de vergunningsprocedure is de verplichting van de vergunninghouder om tijdig met belanghebbenden te communiceren zodat eventuele problemen voorkomen kunnen worden.
Recent werd in Overvecht een buurtfeest gehouden. De kerkenraad van een in het af te zetten gebied gelegen kerk werd zodanig laat geïnformeerd over de onbereikbaarheid van de kerk dat overleggen of oplossen niet meer mogelijk was. Men heeft de kerkgangers die slecht ter been zijn moeten adviseren om de zondag van het evenement niet naar de kerk te komen. D66 heeft informatie ingewonnen en vermoedt dat de vergunningsaanvragen voor buurtfeesten niet worden gepubliceerd omdat ervan uitgegaan wordt dat iedereen op de hoogte is en uitgenodigd wordt.

Dat brengt D66 tot de volgende vragen:

1. Is het waar dat de vergunningsaanvragen voor buurtfeesten niet worden gepubliceerd en zo ja, waarom niet? Hoe verloopt de procedure dan wel?
2. Wordt er door de gemeente gecontroleerd op het naleven van de voorwaarden van de verleende vergunning, inclusief het op tijdige en juiste wijze communiceren van de belanghebbenden?

Het 'kader evenementen 1996' is inmiddels 10 jaar oud. In andere gemeenten zijn inmiddels modernere regelingen vastgesteld.
3. Is het College bereid een voorstel te doen om het 'kader evenementen 1996' te moderniseren en aan te passen aan de hedendaagse praktijk?
4. Is het College bereid om bij een dergelijke modernisering elementen in te brengen als in Eindhoven, waar ook voorlopige draaiboeken worden gecontroleerd ter verhoging van de veiligheid?
5. Is het College bereid om bij modernisering van het 'kader evenementen 1996' een onderscheid te maken naar het karakter en de grootte van een evenement, zodat kleinere evenementen niet met onnodig zware lasten worden geconfronteerd, maar voor grotere evenementen regels gelden met de juiste scherpte?


---- --