Provincie Zuid-Holland

Lagere fijn stof concentraties in 2005 in Zuid-Holland

Stikstofdioxide concentraties vragen blijvend aandacht

Dit zijn de belangrijkste conclusies uit de jaarlijkse rapportage over de luchtkwaliteit in 2005 in Zuid-Holland. De concentraties fijn stof (PM10) en stikstofdioxide (NO2) in de provincie voldoen echter nog niet aan de Europese normen voor luchtkwaliteit, waardoor veel bouwprojecten de afgelopen twee jaar door de Raad van State zijn stilgelegd. Met de Wet Luchtkwaliteit, die deze week in de Tweede Kamer is behandeld, kunnen die bouwprojecten doorgaan, zij het onder de voorwaarde dat de EU Nederland uitstel geeft voor het halen van de luchtkwaliteitsnormen. DeTweede Kamer is kritisch tegenover het wetsvoorstel, maar de meeste partijen ondersteunen het. Voor de verkiezingen zal de wet plenair door de Kamer worden vastgesteld.

Het aantal locaties met een overschrijding van de dagnorm is in Zuid-Holland afgenomen. Dit komt door de aftrek van zeezout die in het Besluit Luchtkwaliteit 2005 (Blk 2005) mogelijk is gemaakt en door de nieuwe inzichten van het Milieu en Natuurplanbureau over het meten van de concentraties fijn stof. De jaargemiddelde concentraties fijn stof en de concentraties benzeen, zwaveldioxide, koolmonoxide en lood vormen geen problemen meer voor de luchtkwaliteit in Zuid-Holland.

De grote gemeenten in Zuid-Holland geven in hun luchtkwaliteitrapportages aan dat zij verwachten dat zij ondanks de inzet van lokale maatregelen, tenminste tot 2010 nog te maken zullen hebben met hardnekkige overschrijdingen van de norm voor stikstofdioxide. Deze overschrijdingen vinden vooral plaats op lokale wegen en kunnen enkel met aanvullend beleid van het Rijk of Europa worden opgelost.

Niet alleen wordt in vrijwel elke rapportage-plichtige gemeente de norm voor stikstofdioxide nog overschreden, ook is aantal berekende locaties met een overschrijding van de norm toegenomen. Dit komt enerzijds doordat meer gemeenten op grond van het Blk 2005 de verplichting hadden over de luchtkwaliteit in 2005 te rapporteren, anderzijds doordat de luchtkwaliteit met andere uitgangspunten ( zoals het berekenen op 5 meter van de rand van de weg) zijn vastgesteld. Het Besluit Luchtkwaliteit heeft als doel mensen te beschermen tegen de risico's van luchtverontreiniging.

Het verslag over de luchtkwaliteit in Zuid-Holland over 2005 is aan de staatssecretaris van VROM toegezonden. Via www.zuid-holland.nl is een digitale versie te downloaden.

Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22