Gemeente Utrecht

UTRECHT KIEST VOOR ACTIEF EN TRANSPARANT GRONDBELEID

Een actief en transparant grondbeleid, met dat doel is de Nota Grondbeleid gemaakt, die deze week door het college is vastgesteld. De nota beschrijft alle instrumenten en werkwijzen die de gemeente Utrecht gaat inzetten om gebiedsontwikkeling (wonen, werken, groen) in de stad vorm te geven. In het voeren van een actief grondbeleid wil de gemeente zo transparant mogelijk opereren naar de gemeenteraad en andere partijen zoals corporaties en projectontwikkelaars. De nota is hier een belangrijke bijdrage toe.

De vorige Nota Grondbeleid dateerde van 1973 en was niet meer actueel. Bovendien ontbrak een integrale visie op het totale grondbeleid en lag de nadruk vooral op de erfpachtuitgifte. Door het vaststellen van de nieuwe Nota Grondbeleid wil het college integrale en transparante kaders en uitgangspunten creëren waarbinnen het gemeentelijke grondbeleid wordt uitgevoerd. Dit transparante grondbeleid wil maximale sturingsmogelijkheden scheppen voor de Raad en het College. Binnen het grondbeleid kan gekozen worden, afhankelijk van de concrete situatie, welke type grondbeleid (actief, faciliterend of passief), voor de gemeente de meeste kansen biedt om de gewenste doelstellingen te realiseren.

Het grondbeleid wordt uitgevoerd door gebruik te maken van instrumenten zoals de Wet voorkeursrecht gemeenten, de (nog vast te stellen) Grondexploitatiewet, de Onteigeningswet, het kostenverhaal en de planschadeverhaalsovereenkomsten.

De invoering van de nieuwe Grondexploitatiewet, als onderdeel van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening, naar verwachting per 1 januari 2008, geeft de gemeente meer mogelijkheden om te komen tot een vollediger kostenverhaalbij particuliere ontwikkelingen en tot het stellen van nadere eisen over het te realiseren programma.

De nota Grondbeleid bevat een bestuurlijke agenda die de komende maanden wordt uitgewerkt. Een belangrijk onderdeel van deze agenda is de Ontwikkelingsstrategie. De instrumenten en werkwijzen zoals opgenomen in de nota worden in deze strategie gekoppeld aan de verschillende gebiedsontwikkelingen in de stad. Hierin staat ondermeer de keuze die is gemaakt om het onteigeningsinstrument eerder en planmatiger structureel in te zetten. Ook wordt meer accent gelegd op het aspect van strategisch en anticiperend verwerven.

De Nota Grondbeleid wordt op 17 oktober aanstaande besproken in de raadscommissie en daarna voorgelegd aan de gemeenteraad.