Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

27 september 2006
NAJK pleit voor agrarische sector als energieleverancier

Het NAJK heeft vandaag in een reactie op de geluiden rondom de versoepeling van de wetgeving rondom kerncentrales een reactie gestuurd richting staatssecretaris Van Geel. Hierin geeft zij aan dat er veel minder maatschappelijk gevoelige alternatieven zijn dan kernenergie die tevens financiële perspectieven bieden voor de Nederlandse agrarische sector.

Uit een inventarisatie is gebleken dat de Nederlandse glastuinbouw de groeiende energievraag in Nederland opvangen kan worden door middel van gedecentraliseerde energie aanbod. Dit aanbod is van dusdanige grote dat de bouw van een tweede kerncentrale of de bouw van kolencentrales uitgesloten kan worden. Dit leidt er dus toe dat de versoepeling van de wet op het gebied van kerncentrales niet nodig is. Daarnaast heeft energie opwekking door de agrarische sector vele voordelen voor de BV Nederland zoals:


- Energielevering door agrarische WKK's kan veel sneller gerealiseerd worden dan levering van energie door een nieuwe kerncentrale.
- Agrarische WKK's stoten in verhouding tot kolencentrales minder CO2 uit. Bovendien kan deze agrarische CO2 goed worden toegepast bij de productie van glastuinbouwproducten.

- Betere afstemming op vraag en aanbod van energie door middel van geleidelijke groei van plaatsing van energie-opwekkers en woningbouw.
- Levering van restwarmte aan woonwijken.

- Geleidelijkere groei van de belasting van het energienet, hierdoor zullen stroomstoringen verminderen en kunnen aanpassingen van het net geleidelijk worden gedaan.

- Het decentraal aanbieden van elektriciteit leidt tot optimalisaties van het energienet.

- Schoner en milieu bewuster imago van Nederland en de agrarische sector.

Het NAJK geeft ook aan dat de Nederlandse agrarische sector het leveren van schone energie als uitdaging en als oplossing voor de voor haar zo nekkende hoge energieprijzen ziet. Zij moet dan wel kunnen vertrouwen op een betrouwbare overheid die hen hierbij ondersteunt. Om ons land en onze sector een schoner en milieubewuster imago te geven acht het NAJK het dan ook van belang dat de staatssecretaris en de overheid zich hier volledig voor inzetten en te gaan voor schone, duurzame dan wel agrarisch geproduceerde energie.

Het NAJK wijst er nogmaals op dat jonge agrarische ondernemers in Nederland bereid zijn vergaande stappen en innovaties te zetten om zo nog schoner en duurzamer te kunnen produceren. Zij hoopt dan ook dat de staatssecretaris besluit tot het versoepelen van de wetgeving rondom kernenergie in heroverweging neemt.