GroenLinks

GroenLinks wil verbod op kinderen in de vreemdelingencel

27 september 2006

Kinderen horen niet in de gevangenis - niet in Nederland en niet in de rest van de wereld. Alle kinderen moeten onmiddelijk worden vrijgelaten.

In het Nederland van minister voor Vreemdelingenzaken Verdonk is het echter wel mogelijk dat kinderen van uitgeprocedeerden in vreemdelingendetentie genomen worden. Dat geldt zelfs voor kinderen die hier zijn geboren. Dat vindt GroenLinks onaanvaardbaar.

Kinderen hebben er recht op in geborgenheid op te groeien. Bovendien verzetten internationale regels zich tegen lichtvaardige detentie van kinderen. Minister Verdonk is het hier niet mee eens en lijkt vreemdelingendetentie als straf toe te passen op ouders die zich naar haar oordeel niet genoeg inspannen om Nederland te verlaten. Ouders worden zo onder druk gezet, terwijl veel ouders alle moeite doen maar geen uitreispapieren krijgen van hun eigen overheid. Het huidige beleid is dan ook ineffectief, het merendeel van de ouders komt met hun kinderen na maanden detentie alsnog op straat terecht.

Afgelopen donderdag stelde GroenLinks schriftelijke vragen over het achtjarige Chinese jongetje Hui Chen. Momenteel zit hij met zijn moeder gevangen in detentiecentrum Zeist. Net als 235 andere kinderen afgelopen jaar. Minister Verdonk moet de vreemdelingendetentie van ouders met kinderen direct opheffen, vindt GroenLinks.

Den Haag, 27 september 2006
Naïma Azough

«