SP Tilburg

Straatsburg, 27 september 2006

Europa te klein voor monstertrucks

Megavrachtwagens van 25 meter lang en 60 ton zijn gewoonweg te groot voor de Europese infrastructuur. "Dit soort monstertrucks passen misschien prima in het lege Australië, maar ik zie ze in Nederland nog niet veilig over de weg gaan", aldus SP Europarlementariër Erik Meijer die hierover vandaag schriftelijke vragen stelt aan de Europese Commissie.

12.000 van deze vrachtwagens worden verwacht binnen enkele jaren de Nederlandse wegen te bevolken. Meijer: "Levensgevaarlijk! Geen wonder dat tal van organisaties bezwaar maken tegen deze monstertrucks. De brandweer vreest - terecht denk ik - onoverkomelijke problemen als er een ongeluk gebeurd met zo'n vrachtwagen. Die til je dus niet even van de weg af om gewonden af te kunnen voeren".

Het vervoer over de weg wordt op deze manier mogelijk goedkoper, maar die zegening is op z'n minst gemengd. "Dit zou de concurrentiepositie van vervoer per spoor of over water nog verder verzwakken, terwijl we daar nou juist naar toe willen. Bovendien kun je op je vingers natellen dat dit leidt tot aanpassingen van het wegennet waar dit soort auto's problemen mee heeft, en dat betekent nóg meer geld naar asfalt", aldus Meijer.

Hij wil van de Commissie weten of lidstaten deze trucks kunnen blijven weren als ze in buurlanden wel worden toegestaan.

Meer informatie: Erik Meijer, 06-51152982

www.europa.sp.nl