Gemeente Harlingen

Herstructurering Marneterrein/Johan de Wittstraat en e.o. wordt afgesloten.
27-9-2006
Vanaf 2000 is er gewerkt aan een, voor Harlinger begrippen, omvangrijk stedelijk vernieuwingsproject. Door woningcorporatie de Bouwvereniging is samen met de gemeente het gebied begrenst door de Vierkantsdijk, de Hugo de Grootstraat en de N31 geheel vernieuwd. Na de sloop van 129 woningen en de school op het Marneterrein heeft een opzienbarende stedelijke vernieuwingsslag plaats gevonden. Een complete buurt is vernieuwd. In het gebied zijn uiteindelijk 43 appartementen (33 huur en 10 koop), 50 grondgebonden woningen (8 huur en 42 koop) , winkels, een multifunctioneel gebouw (Het Vierkant) en een basisschool (Het Baken) gerealiseerd. Verder is het hele gebied heringericht, is er een skatebaan aangelegd en heeft een direct aan het plangebied grenzend tuincentrum op de ontwikkeling ingespeeld door mee te werken aan een betere ontsluiting van het tuincentrum en de realisatie van meer parkeerplaatsen.

Door beide partijen is ruim 20,6 miljoen euro geïnvesteerd in het gebied. Daarvan heeft de gemeente zo'n EUR 6.000.000,-- (bouw van Het Vierkant, de basisschool en de woonomgeving) geïnvesteerd. De Bouwvereniging heeft ruim EUR 14.200.000 geïnvesteerd. In het kader van het Investeringsfonds Stedelijke Vernieuwing (ISV) is via de provincie een bijdrage ontvangen van ruim EUR 450.000,--.

Bij de afronding van dit project zal op gepaste wijze worden stilgestaan. Op vrijdag 6 oktober 2006 zullen de werkzaamheden en daarmee het project herstructurering Marneterrein en Johan de Wittstraat e.o. officieel afgesloten worden. Om 14.30 uur zal hiervoor door wethouder Waaijer een officiële handeling voor het multifunctioneel gebouw Het Vierkant uitgevoerd worden waarbij tevens afscheid zal worden genomen van een oude bekende.